Bir yalı camisi olarak 1665’te inşa edilen ve 2020’de çıkan yangından sonra restore edilen Vaniköy Camii, eski ihtişamına kavuştu.
İç ve dış mekanlarıyla beğeni toplayan Vaniköy Camii’ye gelen ziyaretçiler, hem camide namazlarını kılıyor, kütüphanede kitap okuyor, ders çalışıyor hem de boğaz manzaralı bahçesinde keyifli vakit geçiriyor.
Tarihi mekanın restorasyonu, Kalyon Vakfı ile İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü ve Mehmed Vani Vakfı arasında imzalanan “Restorasyon Protokolü” kapsamında gerçekleştirildi.
“Yenilenen Vaniköy Camii, İstanbulluların uğrak yeri oldu”
Yapıda gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin açıklama yapan Mimar Tuğba Tetik Kurt, restorasyon aşamasında yangından kurtulan bazı parçaların muhafaza edilerek caminin avlusunda teşhir amaçlı koruma altına alındığını aktararak, “Türkiye’de bir Yalı Camii olarak en güzel manzaraya sahip eser olduğunu düşünüyorum ve restorasyon sürecinde de geleneksel çizgilerden çıkmadan, çağdaş dokunuşların yapıldığı en başta gelen örneklerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Restorasyonun ardından 16 Haziran 2023’te kapılarını tekrardan ziyaretçilerine açan Vaniköy Camii ve kütüphanesi her gün birçok kişi ziyaret ediyor.
Kütüphanede muhtelif konularda yaklaşık 1.600 eser yer aldığını ifade eden Kurt, “Biliyorsunuz eski eserlerin yaşayabilmesi için kullanılmaları gerekiyor. Gelecek nesillere aktarılabilmeleri için kent çeperleri içerisinde işlevsiz kalmış mahaller olarak kaderine bırakılmamalı diye düşündük ve yeniden işlevlendirmeyle bunu hayata geçirdik. Özellikle genç kesimler burayı çok tercih edip kullanıyorlar ama tüm kitapseverlerin kullanımına açık.” değerlendirmesinde bulundu.
Halk arasında Vaniköy Camii olarak bilinen Vani Mehmed Efendi Camisi; boğaz manzarası, huzurlu ambiyansı ve kütüphanesiyle İstanbulluları ağırlamaya devam ediyor.