Sultan 2. Abdülhamid Han tuğralı taht tarihi piyano ve harem kapısı restorasyona alındı

Tarihi değerleri geleceğe taşımaya kararlı olan Milli Saraylar Başkanlığı, Sultan 2. Abdülhamid Han tuğralı taht, Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü’nde sergilenen kuyruklu piyano ve Topkapı Sarayı Harem Dairesi’ne ait özel bir kapının restorasyon çalışmalarına başladı.

Eşsiz tarihi eserler, restorasyon sonrası asıl mekânlarında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Milli Saraylar Başkanlığı’nın İstanbul’daki 32 özel atölyesinden biri olan ve tarihi ahşap eserlerin yeniden hayat bulduğu Yıldız Şale Köşkü Sedef Atölyesi, kültürel mirasın korunması misyonuyla öne çıkıyor. Özellikle İstanbul sarayları başta olmak üzere köşk, kasır ve müzelerdeki eserleri restore eden atölye, Sultan 2. Abdülhamid’Han’ın tuğrasını taşıyan taht, ‘boulle’ tarzındaki kuyruklu piyano ve Harem Dairesi’ne ait özel işlemeli kapı üzerinde titizlikle çalışıyor.

Sultan 2. Abdülhamid Han’ın tuğralı tahtı

Sedef ve fildişi süslemeleriyle dikkat çeken Sultan 2. Abdülhamid Han tuğralı taht, zarif detaylarıyla öne çıkıyor. Geometrik motiflerle bölünmüş taç ve ayak kısımları, fildişi kakmalarla bezenmiş bu tahtın her bir detayı Osmanlı sanatının ince işçiliğini yansıtıyor. Oturma yeri ve yan bölümler ise zarif bir pembe ipek kumaşla kaplanmış. Üst bölümde Sultan 2. Abdülhamid Han’ın tuğrası ve sedef kakma taç motifiyle zenginleştirilmiş taht, yeniden eski ihtişamına kavuşmak için uzman ellerde yenileniyor.

Tarihi piyano: Fransız Erard markası ve Osmanlı ihtişamı

Bir diğer restore edilen değerli eser, Fransız yapımı Erard marka, ‘boulle’ stilinde tasarlanmış kuyruklu piyano. Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü’nde sergilenen özel piyanonun kapağının iç yüzeyinde Sultan Abdülmecid’in tuğrasını taşıyan bir madalyon yer alıyor. Kahverengi maun iskeleti, bağa kaplama ile dekore edilen çiçek, yaprak ve dal motifleriyle zarif bir uyum sunan piyano, döneminin sanatsal zarafetini yansıtıyor.

Topkapı Sarayı harem dairesi’nin sedef işlemeli kapısı

Atölyede özenle çalışılan bir diğer değerli eser ise Topkapı Sarayı Harem Dairesi’ne ait sedef işlemeli ahşap kapı. Saray ustalarının el işçiliğiyle sanata dönüştürdüğü kapı, detaylı ve ince işçilikle dikkat çekiyor. Ahşap işleme konusunda uzman restoratörler tarafından orijinaline sadık kalarak yapılan restorasyon, kapının yeniden sergilenebilir hale gelmesini sağlayacak.

Yıldız Şale Köşkü’nde yer alan Sedef Atölyesi, restorasyon projelerinde özgünlük ve minimal müdahale gibi evrensel ilkelere bağlı kalıyor. Titiz çalışmalar tamamlandığında, Sultan 2. Abdülhamid Han tuğralı taht, Erard marka piyano ve Harem Dairesi kapısı kendi mekânlarında tekrar sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Milli Saraylar Başkanlığı’nın değerli eserleri gelecek nesillere aktarma çalışmaları, kültürel mirasın korunmasında büyük bir öneme sahip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir