Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören ve şehrin simgesi olan Gaziantep Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore ediliyor.
6 Şubat’taki depremler nedeniyle burç ve iç kısımları hasar alan Gaziantep Kalesi’nin yıkım sonucu kale eteklerine dağılan taşları kaldırıyor. Aralarında yazıt ve kitabelerin yer aldığı taşlar, tasnif edilerek Zeugma Mozaik Müzesi deposunda koruma altına alınıyor.
6. yüzyılda inşa edilen Gaziantep Kalesi’nin restorasyon çalışmalarının 2024 yılının kasım ayında tamamlanması planlanıyor.
Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, “Bakanlığımızın talimatlarıyla özellikle Gaziantep Kalesi’ndeki burçlar ve diğer yapılarda depremden zarar gören taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki özellikle yazıtların ve kitabelerin bulunduğu alanda kültür varlıklarımızın tasnifini yaptık. Bakanlığımızca bir bilim kurulu heyeti oluşturuldu. Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve ekibiyle beraber burada belgeleme çalışmaları yaptık. Bunları da Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki depolara tedbirleri alarak koyduk. Hepsini raporladık ve Bakanlığımıza bildirdik. Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü ihale süreci yaptı ve restorasyon süreci devam ediyor.” dedi.
Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Kemal Yenmez, “Etekteki sur taşlarının hepsini toplamaya başladık. Süreci yaparken de kurula güçlendirme projeleri sunulacak. Kaleyi eski haline getirmek için hızla çalışacağız. Süreç olarak 2024 kasım ayının ilk haftasına kadar süre verdik. Kalenin üst kısmındaki sur kısımlarını elden geçirerek inşallah kaleyi eski haline dönüştüreceğiz. Bu harabe görüntüyü Gaziantep’ten kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.