Depremden sonra konsept değişti: Dört tekerlekli köy

Deprem sonrası güvenli ev arayışına girenler ‘Tiny House’lara’ yönelince ‘yürüyen köy modeli’ yerleşim doğmaya başladı. Bu yerleşim alanlarında fiyatlar kiralamada yıllık 60-100 bin, satın almada ise 400 bin ila 1 milyon lira arasında değişiyor.

Depremden sonra vatandaş güvenli ve sağlam zemin arayışına yönelince ‘eski köye yeni adet’ geldi. Vatandaş ‘tiny house’lara yönelince ‘yürüyen köy modeli’ yeni yerleşim yerleri doğmaya başladı. Yeni moda ‘tiny house köyler’de fiyatlar ise kiralamada yıllık 60 ila 100 bin, satın alma da ise 400 bin ila 1 milyon lira arasında değişiyor. Tekirdağ’da çelik, prefabrik yapıların yanı sıra tiny house üretimi de yapan Adalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Adalı, bu kapsamda köylerin kurulmaya başlandığını ve bunun iki ayağı olduğunu anlattı. İlk ayakta bir tiny house satın alarak, köyün içerisinde 200 metrekare yer kiralayıp, karavan park yeri mantığıyla oraya çekip konaklama yapılabildiğini aktaran Adalı, “Kiralama noktasında yıllık kiralama ücretleri 60 ila 100 bin lira arasında değişiyor” diye konuştu.

KOOPERATİF MANTIĞI

Bir diğer modelde ise kurulmuş bir kooperatifte, parsellenmiş hisse satın alarak evin oraya koyulabildiğinin bilgisini paylaşan Adalı “Bir kooperatif hissesi satın almak istiyorsanız burada elektriği, suyu çekilmiş 300 metrekarelik bir yer satın alıyorsunuz. Bunların kooperatif hisseleri 400 bin ila 1 milyon lira arasında, projenin güzelliğine göre değişiyor” ifadelerini kullandı. Bu tür köylerin daha çok İstanbul’a 2-3 saat uzaklıkta yerlere kurulduğunu ifade eden Adalı, “Deprem öncesinde de vardı. Depremle daha da hız kazandı. Kuzey Ege ve İstanbul çevresinde kuruluyor diyebiliriz. İznik’te ve Asos’ta bizim başlattığımız birer yeni proje var” dedi. Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Göktürk Grup CEO’su Kerim Özer de, tüketicinin afet sonrasında kendisini güvence altına almak istediğini belirterek, “Depremin ardından gelen talepler doğrultusunda hemen Kırklareli Develi’de bir ‘tiny house köyü’ hayata geçirdik. Arsayı 22 tiny house sığacak şekilde parsellere ayırdık, bir hafta içerisinde hepsi satıldı. Alanlar genelde 3-5 kişilik yakın çevresiyle birlikte alıyor” dedi. Arsa fiyatlarının yer ve bölgeye göre değiştiğini aktaran Özer, “Metrekareler ortalama 200-300 arasında değişiyor. 200 bin liradan başlıyor, yeri biraz daha değerliyse 500 bin, 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor” diye konuştu.

YÜZDE 90’LIK ARTIŞ VAR

Projelerini imarlı arsalar üzerine konumlandırdıklarının altını çizen kerim Özer, “Tiny house’lar tarla vasfındaki araziler içerisine koyulduğunda plakalı oluyor. Tekerlekli olduğu için taşınabilir. İmar gerektirmediği için insanlar istediği şekilde konumlandırabiliyor. En önemli özelliği de kolay ulaşılabilir olması” dedi. Taleplerde yüzde 90’lık bir artışın söz konusu olduğunu da ifade eden Kerim Özer “Biz arsa satıyoruz. Deprem sonrası arazi tarafında telefonlarımız susmuyor. Şu anda ciddi bir talep var” diye konuştu.

TRAKYA BÖLGESİ REVAÇTA

Göktürk Grup CEO’su Kerim Özer, “Ne olursa olsun İstanbul bir yaşam merkezi olduğu için buradan uzaklaşamıyoruz. Trakya’nın kuzey tarafları depreme uzak olduğu ve İstanbul’a da yakın olduğu için bu alanlar daha çok tercih ediliyor. Müşteri taleplerine göre biz de arazi yatırımlarımızı o yönde yaptık. Bu kapsamda yeni yatırımlar için Kırklareli, Tekirdağ-Saray yoğunlaştığımız bölgeler” ifadelerini kullandı. Çatalca bölgesinde metrekare fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyen Özer, “İnsanların alım gücünü de düşünmemiz gerekiyor. Evler düşük maliyetlerle ulaşılabilir olmalı. İnsanlarının bir şekilde toprağa yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir