Çayı çok içen bir milletiz ama en iyi çay bizde mi yetişiyor? Bu soruya ‘evet’ cevabı vermek yalan olur. Rizeliler biraz sinirlenecek ama maalesef dünyanın en güzel çayları bizim topraklarımızda yetişmiyor. Gerçekten kaliteli bir çay içmek istiyorsanız rotanızı Sri Lanka’ya, Hindistan’a ve Çin’e çevirmelisiniz…
Seyahat tutkunuysanız zaten gittiğiniz ülkelerin tüm lezzetlerini deniyorsunuz demektir. Bu noktada da çay biraz işin bahanesi oluyor. Asıl amaç o gezme hazzını tatmak. Fakat gittiğiniz ülkenin yemeklerini ve içeceklerini denememek büyük bir hata olur. Çay da denenmesi gereken lezzetlerden biri olduğuna göre, sektörde ‘işin ehli’ dediğimiz ülkeleri keşfe çıkmak lazım. Yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan, doğa harikası ülkelerin çayları da bu manzaralar eşliğinde içilir.
SRİ LANKA
Sri Lanka, Hint Okyanusu’nun incisi olarak nitelendirilir. Bu harika ülkenin eski adı da Seylan. Seylan çayının adı nereden geliyor artık az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Çayla bütünleşmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Ülkenin dört bir tarafı çay tarlalarıyla çevrili… Sri Lanka’nın bitki örtüsü ve iklim koşulları çay yetiştiriciliğine oldukça müsait olduğundan dolayı ülke çay konusunda oldukça uzmanlaşmış durumda.
- Çay bahane, manzara şahane!
Sri Lanka’ya çay konusunda uzman bir ülke deyip geçemeyiz. Tamam, dünyanın en güzel çayını üretebiliyor olabilirler ama ülke doğasıyla ve gezilecek yerleriyle de adeta bir cennet.
Başta Sigiriya, Pidurangala Rock, Nuwara Eliya, Ella, Nine Arch Bridge, Diyaluma Şelaleleri ve Yala National Park olmak üzere Sri Lanka’da gezmeye doyamayacağınız pek çok yer var. Bu arada Instagram’da sık sık karşımıza çıkan o meşhur tren yolculuklarına da katılmayı unutmayın!
ÇİN
Çinliler çayı çok seviyor, öyle ki kültürlerinin önemli bir parçası haline gelmiş. Çayın geçmişi Çin’de çok eskiye dayanıyor. 221 yılında ülkede çay vergisi alınıyordu ama o zamanlar çay her şeyden önce tıpta kullanılıyordu.
Çaylar Çin’de belli kategorilere ayrılıyor; siyah, kırmızı, yeşil, beyaz, oolong ve puerh. Aslında Çin çayını birçoğumuz kullanıyoruz. Ağırlıklı olarak bizim için yeşil çayı ifade eden Çin çayı, lezzetli tadı ve yumuşak içimiyle oldukça fazla tercih ediliyor.
- Çay müzesi bile var
Çin Ulusal Çay Müzesi 1991 yılında açıldı. Müze çay tarlalarına yakın bir konumda bulunuyor. Müzede çiçek koridorları, yapay dağlar, göller ve akarsu yatakları yer alıyor. O kadar güzel bir şekilde yapılmış ki burada adeta doğayı koklayabiliyorsunuz. Çin Ulusal Çay Müzesi’nde hem birbirinden güzel çayları tadabilir hem de çay kokusuna doyabilirsiniz.
HİNDİSTAN
Hindistan’da çay üretiminin ilginç bir hikayesi var. İngiltere kralı Charles, 1662’de Portekiz Kralı 4. John’un kızı Catherine ile evlenir. Catherine, İngiltere’ye geldiğinde çay sadece bir ilaç olarak tüketiliyordu. Fakat Portekiz’de her gün çay içme alışkanlığı olan Catherine bu alışkanlığını İngiltere’de de sürdürünce çay sadece ilaç olarak görülmekten çıktı, sosyalleşme maksatlı içecek olarak popüler hale geldi. Bu sefer de ülkede çay sıkıntısı ortaya çıktı. İngiltere, çaya olan talebi karşılayabilmek için İngiliz Doğu Hindistan Şirketi tarafından Çin’den kalifiye işçi ve çay tohumu kaçakçılığı gerçekleştirilerek çalışmalara başladı. Bu doğrultuda Hindistan’ın kuzey bölgelerinde Hindistan çay bahçeleri kurulur. Bu zaman içerisinde çay Hindistan’ın vazgeçilmezi haline geldi. Hatta Hindistan kültüründe de büyük bir yeri vardır.
Hindistan’ın bir değeri haline gelen çay, bizde olduğu gibi suyla değil sütle yapılıyor. İçerisinde bolca baharat barındıran çaylar bölgede oldukça fazla tüketiliyor.
1 yorum
Çayı çok seven biri olarak bu haberi yazan arkadaşa teşekkür etmek istiyorum. Ama Çin çaydan ne anlar, çayın başkenti Sri Lanka’dır.
Rize çayı ise üzgünüm ama kaliteli değil.