İstanbul’un fethinin ilk habercisi olan Rumeli Hisarı, dünyanın en önemli lojistik başarı hikayelerinden biriolarak İstanbul Boğazı’nın en dar noktasına inşa edildi. Anadolu Hisarı’na komşu olan hisar, İstanbul’un fethinden bir yıl önce 1452 yılında dört, beş ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak boğazdaki yerini aldı. Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine 1000 sanatkar ve 2000 kadar işçinin çalıştığı hisar, fethe kadar boğazdaki geçişleri kontrol etmesinin yanı sıra izinsiz geçişleri de önledi. Boğazkesen Hisarı, Güzelhisar ve Başkesen Hisarı olarak da adlandırılan Rumeli Hisarı, fetihten sonra stratejik önemini kaybederek hapishane olarak kullanıldı.
İstanbul’daki Osmanlı mimarisinin ilk yapılarından biri olan Rumeli Hisarı, 3 farklı kule, burç, cami ve hisarpeçe gibi yapılardan oluşuyor. Bugünlerde restorasyonu devam eden Rumeli Hisarı, açıldığı zaman kültür sanat ve yaşam merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlayacak. Fethin en önemli yapılarından biri olan hisar, restorasyonu tamamlandıktan sonra burçlar üzerinde muhteşem İstanbul manzarası eşliğinde yürüyüş yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Ayrıca Rumeli Hisarı’ndan denize bakan ve Çandarlı Halil Paşa Kulesi olarak adlandırılan kuleden İstanbul’u izlemenin bambaşka bir keyif olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
İstanbul Boğazı’nın en güzel noktalarından biri olan Rumeli Hisarı, 571 yıldır adeta bi’ açık hava müzesi olarak güzelliğini korumaya devam ediyor. ⌛
Bu güzel video için @dr.iyasar ’a teşekkürler! 🤍