Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Bitlis, tarihi ve doğal güzellikleriyle görenleri hayran bırakıyor. Bitlis’in geçmişten günümüze kadar bünyesinde barındırdığı kültürel mirasları da dilden dile anlatılıyor. Camileriyle, kalesiyle, doğal oluşumlarıyla dikkat çeken şehir, önemli turizm merkezlerimizin arasında yer alıyor.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehrin, hem tarihi mekanlarını hem de doğal oluşumlarını sizler için derledik. Bakalım Bitlis ziyaretinizde neler yapabilirsiniz.
BİTLİS KALESİ
Bitlis Kalesi, tüm görkemiyle şehrin merkezinde bulunuyor. Kale, şehrin adını aldığı Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Badlis tarafından M.Ö. 312 yıllarında inşa ettirilmiş. Düşman ordularından korunmak için yapılan Bitlis Kalesi, 56 metre uzunluğuna ve 7 metre genişliğine sahip.
Geçmişten günümüze kadar ayakta kalmış kalenin içinde; han sarayı, cami, bedesten, minare ve evler bulunuyor. Şehrin merkezine inşa edilmiş Bitlis Kalesi, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Kaleyi ziyaret ettiğinizde fark edeceğiniz ilk şey, kalenin şehri tüm ayakları altına alması diyebiliriz. Bitlis’in dağlık mahallelerine hakim olan bu kaleyi Bitlis ziyaretinizde görebilir, tarih kokan bu yapının içerisinde gezintiye çıkabilirsiniz.
NEMRUT DAĞI VE GÖLÜ
Tatvan ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Doğu Anadolu’da yer alan yüksek dağlar arasında yer alıyor. Tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlayan Nemrut’un yüksekliği ise 2 bin 948 metre. Her yıl binlerce ziyaretçisi olan dağ, muhteşem bir manzara ev sahipliği yapıyor. Dağcıların vazgeçilmez rotası olan Nemrut Dağı, uyuyan aktif bir yanardağ olarak biliniyor. Ayrıca tepesinde bir krater gölü bulunuyor.
Nemrut’un tepesinde bulunan gölün Türkiye’nin en büyük krater gölü olduğunu biliyor muydunuz? Evet, Türkiye’nin en büyük krater gölü Nemrut Gölü’dür. Turkuaz rengindeki bu muazzam gölün Nemrut Dağı’yla bütünleşmesi kartpostalları aratmayacak bir manzara oluşturuyor.
Gölün suyunun ise tatlı olduğu biliniyor. Nemrut Dağı’nı ziyarete gelenler ise burada birçok aktivite yapıyor. Buraya geldiğinizde doğa yürüyüşüne çıkabilir, piknik ve kamp yapabilirsiniz.
Doğanının bize sunduğu nimetlerden biri olan Nemrut’ta; manzara eşliğinde kahvenizi yudumlamak, huzuru hissetmek isterseniz ziyaret edebilirsiniz.
EL-AMAN HAN KAYAK MERKEZİ
Ülkemizin önemli kayak merkezlerinden biri olan El-Aman Han Kayak Merkezi, her yıl yerli ve yabancı turisti misafir ediyor. Bitlis’in kayak yapmaya elverişli dağlık alanlarının olması bu kayak merkezinin açılmasına sebep olmuş. Açıldığından bu yana binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan merkez, kayakseverlerin vazgeçilmez rotalarından biri olarak biliniyor.
Ayrıca birçok kayakçının yetiştiği kayak merkezi Bitlis için önemli bir yerler arasında yer alıyor. Kayak merkezinde kayak öğrenmek isteyenler için profesyonel hocalar da bulunuyor. Eğer kayak yapmayı bilmiyorsanız, bu imkandan yararlanabilirsiniz.
SÜPHAN DAĞI
Adilcevaz ilçesinde bulunan Süphan Dağı, sönmüş volkanik dağlarımız arasında yer alıyor. 4 bin 58 metre yüksekliğine sahip dağın zirvesinde, aktif olduğu dönemlerden kalma 1000 metre çapında lav tümseği bulunuyor. Aynı zamanda irili ufaklı buzul göllerini de barındırıyor.
Dağın zirvesine çıktığınızda görebileceğiniz harika bir Van Gölü manzarası var. Özelliklere dağcılar tarafından rağbet gören Süphan Dağı, tırmanış için en uygun yerlerden bir tanesi olarak biliniyor.
ÇİFTE KÜMBETLER
Ahlat ilçesinde yer alan Çifte Kümbetler, tarihimizin bize emanet ettiği miraslardan bir tanesi. 3.yüzyılda inşa edilen kümbetlerin en büyüğü, Bugatay Aka ile Şirin Hatun için yaptırılmış kümbettir. Diğeri ise Hüseyin Timur ile Esen Tekin Hatun’ a aittir. Kümbetlerin sahipleri hakkında ise bir şey bilinmiyor. Yalnızca Uygur asıllı oldukları düşünülüyor.
Kesme taştan yapılmış olan kümbetlerde kitabeler bulunuyor.
İHLASİYE MEDRESESİ VE KÜLLİYESİ
Gökmeydan mahallesindeki İhlasiye Medresesi ve Külliyesi, Selçuklular tarafından yaptırılmış eserler arasında yer alıyor. Tarihte birçok yapıyı inşa etmiş olan Selçuklu Devleti, bu yapıda da kendi mimari özelliğini göstermiş. Klasik Selçuklu estetiğinin tüm özelliklerini taşıyan yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek kapılarını ziyaretçilerine açmış.
Günümüzde Bitlis’in tarihini aralamak isteyenlerin ilk gideceği yerlerden birisi olan İhlasiye Medresesi ve Külliyesi, geçmişte hem pozitif hem de ilmi bilimler alanında eğitimler veren bir medrese olması nedeniyle önemli bir değer.
BİTLİS ETNOĞRAFYA MÜZESİ
Geçmiş dönemlerde Vali Konağı olarak kullanılan bina, 2005 yılında müzeye çevrilmiş ve Bitlis’e ait tarihi eserler sergilenmeye başlanmış. Eserlerin üzerindeki süslemeler, ziyaretçilere dönemin kültürü ve mimari yapısı hakkında bilgiler veriyor. Bu eserler; yöre halkının hayat tarzını, dönemin sosyal, dini, teknik, ilmi ve mimari özelliklerini de yansıtıyor.
Bahçesinde ise yörenin mimari dokusuna ait süslemeli taşlar, el değirmenleri ve mezar taşları bulunuyor. Hayranlık uyandıran bu tarihi eserler ziyaretçilerini bekliyor.
CAMİLER
Bitlis bünyesinde birçok cami barındırıyor. Bunlar; Ulu Cami, Şerefiye Cami, Sultan Kureyşi Cami, Gökmeydan Cami, Şeyh Hasan Cami, Kadı Mhmud Cami, İskender Paşa Cami.
- ULU CAMİ
Bitlis’in merkezinde yer alan Ulu Cami ülkemizdeki en eski camiler arasında yer alıyor. 867 yıllık tarihiyle ayakta kalmayı başarabilmiş olan cami, sadece bazı onarımlar görmüştür. Kesme taşlarla yapılmış olan caminin mimarisi yapısı oldukça da beğeniliyor. Doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen bir plan şemasına sahip olan caminin mihrap önü kubbeli ve 3 kubbe altından oluşuyor.
Dinimizin en önemli mimari yapıları olan camilere yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Sizler de geçmişten günümüze kadar ayakta kalmayı kültürel miras olan camileri ziyaret etmeyi unutmayın.