Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan antik kentte, harabe durumda olan 7 konak aslına uygun bir biçimde onarıldı. Antik kentte bulunan tarihi konaklar, yeniden hayat buldu.
Aizanoi Antik Kenti’nde onarım çalışmaları tamamlanan konaklarda, Osmanlı ve Roma kültürlerinin bir arada yaşatılması amaçlanıyor.
1900’lü yılların başlarından 1930’lara kadar devam eden süreçteki mimari yapılar, buranın kentsel dokusunu oluşturuyor. Tarihi konaklarla birlikte, ziyaretçilere Osmanlı mimarisinin aktarılması hedefleniyor.
Bölgede, Roma döneminden bugüne Çavdarhisar’da yaşayan medeniyetlerin izleri gözlemlenebiliyor. Roma İmparatorluğu üzerine kurulan Osmanlı medeniyeti, antik kente kültürel anlamda katkı sunuyor.
Bu konaklar sayesinde, kültür tanıtımı yapılıyor. Burada yaşanan medeniyetler geçişi açıkça izlenebiliyor. Yabancı turistler Aizano Antik Kenti’nde bulunan konakları gördüğü zaman tarihi dokuyu hissediyor. Zeus Tapınağı’nın karşısında bulunan tarihi konaklar, farklı medeniyetleri gözlemleme şansı veriyor.
Antik kentte kültürün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi hedefleniyor. Aizanoi Antik Kenti bir kültür mozaiği olarak sunuluyor.