Tarihi Ankara Garı’ndaki törende, ekspresin turizm ve kültür mirasına katkıları vurgulandı.
75 yıllık gelenek
Bakan Uraloğlu, Doğu Ekspresi’nin 1949’dan beri hizmet verdiğini ve yıllar içinde Anadolu’nun kültürel mirasını tanıtma misyonunu sürdürdüğünü belirtti. Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, sadece bir tren yolculuğu değil, Anadolu’nun doğal güzellikleri ve zengin tarihine açılan bir zaman yolculuğudur” ifadelerini kullandı. Ekspres, Ankara-Kars hattında 1360 kilometrelik parkurunu yaklaşık 26 saatte tamamlıyor.
Hedef 10 bin 500 yolcu
Yeni sezonda toplam 60 sefer düzenlenecek olan tren, 10 bin 500 seyahat tutkunu için eşsiz bir tatil deneyimi sunmayı hedefliyor. Ankara-Kars yönünde Erzincan ve Erzurum’da, dönüş hattında ise İliç, Divriği ve Sivas’ta uzun duraklar yapılarak bölgenin turistik değerleri tanıtılacak.
Yeni rotalar: Diyarbakır ve Sofya
Bakanlık, artan talepler doğrultusunda Turistik Diyarbakır Ekspresi, Kars-Erzurum Bölgesel Ekspresi ve Ankara-Tatvan Ekspresi gibi yeni rotalar başlattı. Özellikle Diyarbakır hattı, dünyaca ünlü Time Dergisi’nin “Gezilecek En İyi 100 Yer” listesinde yer aldı.
2024 yılında, uluslararası rotalarda ise İstanbul-Sofya Ekspresi’yle 37 bin turist seyahat etti.
Yatırımlar hız kazanıyor
Demiryolu ağının genişletilmesiyle Türkiye’nin turizm sektöründe yeni bir çağ başlatıldığını belirten Uraloğlu, 2028 yılına kadar hat uzunluğunu 17 bin 287 kilometreye, 2053 yılına kadar ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Turistik Doğu Ekspresi, tarihi güzellikleri modern konforla buluşturarak hem yerel hem uluslararası turizme katkı sağlıyor. Yeni rotalar ve gelişen demiryolu altyapısı, Türkiye’nin turizm vizyonunda büyük bir adım olarak görülüyor.