Safranbolu’nun minyatürü Yörük köyü dünyaya tanıtılacak

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Yörük köyü, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) “İyileştirme Programı”na dahil edilerek uluslararası turizmde daha fazla tanınması hedefleniyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun minyatürü niteliğindeki Yörük köyü, 1997’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türk-Türkmen köyü kimliği ve tarihi dokusu nedeniyle koruma altına alındı.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği köy, çamaşırhane, tarihi konaklar ve camilerle dolu 93 tescilli eseri barındırıyor. Bu özellikleriyle, tarihi ve kültürel değerleri, kendine özgü mimarisi, geleneksel yaşamı ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken köy, Valilik öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle UNWTO’nun İyileştirme Programı’na dahil edildi.

Bu programla, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması, turizm altyapısının güçlendirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi amaçlanıyor. Yörük köyünün sürdürülebilir turizm uygulamalarını geliştirmesi, uluslararası alanda daha fazla tanınırlık kazanması ve kırsal turizmin etkin bir kalkınma aracı olarak kullanılması için destek sağlanacak.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, turizmin bölge için önemli bir değer olduğunu vurgulayarak Yörük köyünün programa kabul edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kırsal turizmin pandemi sonrasında daha fazla ilgi görmeye başladığını belirten Yavuz, “Yörük köyü, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine sahip. Geleneksel yaşamıyla ve kültürel altyapısıyla köyümüzün, UNWTO değerlendirmesinde 9 farklı kriter üzerinden başarı göstermesi bizler için gurur verici” dedi.

Safranbolu ile tarihi bağlara sahip olan köyde, doğa, kültür ve mimarinin bütünleştiğini belirten Yavuz, köyün tanıtımı ve turizmde öncelikli yer edinmesi için çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Köy Muhtarı Mustafa Reşit Recepoğlu da programa dahil edilme haberinin sevinçle karşılandığını ifade ederek, köy için alt ve üst yapı projelerinin planlandığını, bu kapsamda daha fazla turistin ağırlanmasını beklediklerini söyledi. Yöresel konak işletmecisi Ender Gümüş ve mutfak işletmecisi Coşkun Çelik de gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, turizm alanındaki çalışmaların köydeki misafir ağırlama kapasitesini ve hizmet kalitesini artıracağını ifade ettiler.

Yörük köyü, iyileştirme projesi ile Türk kültürünü daha geniş kitlelere tanıtmayı ve uluslararası turizmde daha güçlü bir konum edinmeyi hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir