Dünyanın ilk “Yeraltı Seramik Müzesi” Kapadokya’da açıldı!

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde, yerin 20 metre altına kurulan “Yeraltı Seramik Müzesi” açıldı.

Yüzlerce yıllık tarihi seramik, çömlek ve birçok arkeolojik esere ev sahipliği yapan müzenin yapımı yaklaşık 7 yıl sürdü.

Tarihe tanıklık ediyor

Tunç ve Demir Çağları ile Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zaman yolculuğuna çıkaran müzede, modern eserlerle birlikte yaklaşık bin eser sergileniyor.

Müze hakkında bilgi veren müzenin işletmecisi Güray Tüysüz, “Şu an dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesindeyiz. Müze, yaklaşık 10 sene önce kuruldu. Yerin 20 metre altında. Mimarisi ve konsepti itibarıyla da dünyada tek oldu. Müzede üç farklı bölüm var. Girişte sergi salonumuz var ve orada her 10-15 günde bir sanatçı ve eserler değişiyor. İkinci bölümde ülkemizdeki seramik sanatçılarını tanıtıyoruz. Üçüncü bölümde de ülkemize Anadolu’nun farklı yerlerinde bulunmuş tarihi eserler sergiliyoruz. Şimdilik elimizdeki en yaşlı eserler milattan önce 5 bin yıllarında.” ifadelerini kullandı.

Müzeyi yaklaşık 7 yılda tamamladıklarını aktaran Tüysüz, “Biz bu projede Anadolu’da yaşamış topluluklara ait son 10 bin yılda yapılmış seramikle çömlekleri ve ülkemizde geldiğimiz son noktayı göstermek istedik. İnşallah bu proje gelecek nesillere bir hediyemiz olacak. Müze yer altında ve yer altında proje yapamıyorsunuz çünkü neyle karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz. Bu noktada biz büyük bir risk aldık. Olacaksa burada olsun dedik. Çok şükür homojen ve sert bir kaya çıktı, istediğimiz projeyi yapabildik. Onun dışında pahalı bir proje. Bunu zamana yaydık ve 7 yıl gibi bir sürede bitirdik.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir