Frig Uygarlığı’nın tek yerleşim yeri olan bu bölgede; Ayazini köyü, Göynüş Vadisi, Emre Gölü, tarihi kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarlar, yağmur ve rüzgarın etkisiyle oluşan tüf kayaç yapısındaki peri bacaları bulunuyor.
“Gizemli topraklar” olarak bilinen Frigya Vadisi, doğal müze görünümüyle dikkati çekiyor. 2’nci Kapadokya olarak da bilinen tarihi yer, her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Geçmişi milattan önce 9’uncu yüzyıla kadar dayanan Frig Uygarlığı’nın izlerini günümüzde Kütahya, Afyon ve Eskişehir sınırlarına yayılan Dağlık Frigya Bölgesinde görmek mümkün.
Volkanik tüflerden oluşan jeolojik bir yapıya sahip olan Frigya Vadisi, kolayca işlenebilen kayaların oyulmasıyla inşa edildiğinden özgün bir mimari anlayışı ortaya çıkardı ve gelecek yıllarda birçok medeniyete ilham verdi.
İçerisinde doğal güzellikleri, kaya anıtları, kaya yerleşimleri, açık hava tapınakları, peri bacaları ile 3000 yıllık geçmişiyle Frig Vadisi, Türkiye’nin en güzel 10 vadisi içerisinde yer alıyor.
Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine gelen yerli ve yabancı turistler, binlerce yıllık tarihiyle ”Gizemli Topraklar” olarak da anılan bölgeyi ziyaret ederek adeta zamanda yolculuk yapma fırsatı buluyor.