Sagalassos Antik Kenti: Akdeniz’in saklı hazinesi

Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 kilometrelik mesafede yer alan Sagalassos Antik Kenti, Roma İmparatorluğu Dönemi’nin en önemli şehirlerinden birisi.

Göller Yöresi’nde yer alan Burdur, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Antik Çağ’da Psidya adını alan şehir, uzun yıllar Psidyalılar’ın elinde bulunuyor ve sırasıyla Perslerin ve Makedonyalı İskender’in istilasından sonra Romalıların yönetiminde kalıyor.

Roma İmparatorluk Dönemi’nin en önemli şehirlerinden birisi de Sagalassos. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender tarafından fethedilen şehir, Roma İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşıyor.

Binlerce yıllık tarihi dokusu ve etkileyici yapılarıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan şehirde özellikle antik tiyatro, çarşı, çeşme, kütüphane ve Cladius kapısı gibi yapılar Sagalassos’un tarihi önemini gözler önüne seriyor.

Sagalassos Antik Kenti’nde en dikkat çeken yapı Antoinler Çeşmesi. Bu anıtsal çeşme, şehirdeki su mühendisliğinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterirken, günümüzde de restore edilmiş haliyle su akıtmaya devam ediyor.

Ağlasun Dağı’nın eteklerinde bulunan kent, aynı zamanda günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden birisi. Akdeniz’in saklı hazinelerinden birisi olan antik kentte yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserler de Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Tarih ve doğanın iç içe geçtiği, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Sagalassos Antik Kenti, tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyen ziyaretçiler için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir