Urla Liman Tepe’de 7 bin yıllık tarihe ışık tutuluyor

Urla’daki Liman Tepe’de yapılan su altı ve kara kazıları, Anadolu’nun tarih öncesi ticaret rotalarına ışık tutmaya devam ediyor.

Önemli arkeolojik projede, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu liderliğinde uluslararası bir ekip çalışıyor.

Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülüyor ve 7 bin yıl öncesine dayanan buluntular gün yüzüne çıkarılıyor.

Liman Tepe’nin deniz altında kalan eski liman tabanında yapılan sondajlar, 5 bin 300 yıl öncesine ait katmanları ortaya koydu.

Şahoğlu, bu döneme ait seramikler ve taş yapılar bulduklarını belirtti. Ayrıca, bölgede Neolitik dönemin izleri de araştırılıyor.

McMaster Üniversitesi ile yapılan jeoarkeolojik çalışmalar, Neolitik dönemde denizin daha geride olduğunu ve o dönemde kıyı şeridinde yerleşim olabileceğini gösteriyor.

Liman Tepe’nin kara ve su altındaki buluntularını turizme kazandırmayı amaçlayan kazı ekibi, bölgenin tarihini ziyaretçilere sunmayı planlıyor.

Kazı çalışmaları sırasında dalış eğitimi almış arkeologlar, su altında özel yöntemlerle çalışarak eserleri koruma altına alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir