Üsküp’teki Osmanlı mimarisi: Türk Çarşısı

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerini barındıran tarihi Türk Çarşısı, ülkeye gelen Türk turistlerin gözde rotaları arasında yer alıyor.

Osmanlı ruhunun hissedildiği yer

Osmanlı döneminde inşa edilen ve dar sokaklara cami, han, hamam ve çeşme gibi tarihi alanlara açılan çarşı, Türk turistlerin “evlerinde gibi hissettiği” mekanlardan biri olarak göze çarpıyor.

“Eski Üsküp Çarşısı” olarak da bilinen Türk Çarşısı, ziyaretçilerine geleneksel mutfağın eşsiz lezzetlerini sunarken, aynı zamanda kuyumculuk ve halıcılık gibi zanaatların öne çıktığı dükkanlarıyla da ilgi çekiyor.

Çarşıda çok sayıda Osmanlı eseri var

Üsküp’ün tarihi Türk Çarşısı, 16. ve 17. yüzyıllarda ün kazanırken, Arnavut kaldırımı sokakları, Osmanlı mirası Sultan Murad Camisi, Kurşunlu Han ve Davut Paşa Hamamı gibi yapılara açılıyor.

Şehrin ortasından geçen Vardar Nehri’nin iki yakasını birleştiren Taşköprü de Osmanlıların Üsküp’teki sembol eserlerinin başında geliyor. “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü” olarak da adlandırılan köprünün, birçok savaş ve depremde zarar gördüğü biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir