Osmanlı’nın Balkanlar’daki kalıcı izi: Taş köprüler

Osmanlı İmparatorluğu, hüküm sürdüğü dönem boyunca yalnızca siyasi ve askeri başarılarla değil, aynı zamanda inşa ettiği mimari eserlerle de günümüze kalıcı izler bıraktı. Bu izler kültürel mirasımızın birer parçası. Balkanlar’da yapılan ve günümüzde hala varlığını sürdüren Osmanlı köprüleri de bu mirasın önemli bir parçasını oluşturuyor. İşte Osmanlı’nın Balkanlar’da inşa ettiği ve tarihe tanıklık eden 5 taş köprü…

Osmanlı’nın Balkanlar’da inşa ettiği 5 taş köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek

Bosna-Hersek’in Mostar şehrinde Neretva Nehri üzerine kurulan Mostar Köprüsü, 1566 yılında Mimar Hayreddin tarafından inşa ediliyor. Bosna-Hersek’in sembol yapılarından birisi olan Mostar Köprüsü, bir şehre ismini verirken aynı zamanda yıllardır medeniyetlerin ve kültürlerin birleşim noktası.

Osmanlı döneminin zarif mimari eserlerinden birisi olan köprü, 1993 yılında Bosna Savaşı sırasında yıkılıyor ve 2004 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. Bosna’nın simgesi olan taş köprü, 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.

Drina Köprüsü, Bosna-Hersek

Bosna-Hersek’in Visegrad şehrinde Drina Nehri üzerinde bulunan köprü, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa ediliyor. Sokollu Mehmed Paşa adına yapılan taş köprü “Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü” olarak da biliniyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Drina Köprüsü, aynı zamanda ünlü yazar Ivo Andric’in “Drina Köprüsü” romanına da ilham kaynağı oluyor.

Mes Köprüsü, Arnavutluk

Arnavutluk’un İşkodra şehrinde bulunan köprü, Osmanlı paşası Kara Mahmud Buşati’nin emriyle 1770 yılında inşa ediliyor. Taş köprü, Kir Nehri’nin iki yakasını bir araya getiriyor.

Bölgedeki en uzun Osmanlı köprüsü örneklerinden birisi olan Mes Köprüsü, toplamda 13 kemerli, 108 metre uzunluğunda, 3.4 metre genişliğinde ve 12.5 metre yüksekliğinde.

Konjic Köprüsü, Bosna-Hersek

Bosna-Hersek’in Konjic şehrinde bulunan köprü, Saraybosna ile Mostar’ı birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunuyor. Rengiyle kendine hayran bırakan Neretva Nehri üzerinde bulunan köprü, Eşraftan Ali Ağa isimli bir zat tarafından 1682 yılında inşa ediliyor.

Taşköprü, Makedonya

Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün ortasından geçen Vardar Nehri üzerine kurulan köprü, şehrin iki yakasında yaşayan insanları bir araya getiriyor. Sultan II. Murad döneminde yapımına başlanan köprü, Fatih Sultan Mehmed döneminde tamamlanıyor.

Osmanlı’nın Balkanlar’daki en önemli miraslarından birisi olan Taşköprü, Fatih Sultan Mehmed olarak da biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir