Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel Belediyesi ve Karamürsel Sualtı Sporları Derneği (KARSAD) işbirliğiyle, yıllarca şehir hatlarında hizmet veren İnönü vapuru, 2013 yılında Karamürsel ilçesinin mavi bayraklı plajına yakın bir noktada, kıyıdan 180 metre açıkta batırıldı. İzmit Körfezi’nin 23 metre derinliğinde yer alan batık, yumuşak mercanlar, nesli tükenme tehlikesi altındaki pina, Marmara Denizi’ne özgü istavrit gibi birçok deniz canlısına yuva oldu.
Dalış meraklıları, batığa dalarak hem keşif yapma hem de zengin su altı yaşamını gözlemleme şansı buluyor. Batık, dalgıçlar için adeta bir “resif” işlevi görüyor ve farklı türlerde deniz canlılarının yaşam alanı haline gelmiş durumda.
Tahsin Ceylan, KARSAD Başkanı Zeki Şirinoğlu, dalış eğitmenleri Murat Kulakaç ve Hüseyin Genç ile su altı fotoğrafçısı Mehtap Akbaş Çiftci, İnönü batığına dalış yaparak bu eşsiz ekosistemi görüntülediler. Ceylan’ın kaydettiği görüntülerde, İnönü batığı, yılan yıldızları, iskorpit balığı, gümüş, çizgili hani balığı, pina, deniz salyangozu ve yumurtaları yer alıyor.
Ceylan, Marmara Denizi’nin yüzey suyunun oksijen açısından zengin olduğunu vurgularken, batığın resif işlevi görerek su altı yaşamına katkı sağladığını belirtti. “Her dalışımızda istavrit, iskorpit ve pinalarla karşılaşıyoruz. Pinalar, nesli tükenme tehlikesi altında olan bir tür. Ege ve Akdeniz’de yok olan pinalar, Marmara Denizi’nde hayatta kalmayı başardı ve bu, deniz ekosistemi için son derece önemli” dedi. Ayrıca, pinaların deniz suyunu doğal olarak filtreleyerek ekosisteme büyük fayda sağladığını ekledi.
Karamürsel’de görülen yumuşak mercanların önemli bir canlı türü olduğuna dikkat çeken Ceylan, mercanların büyüyerek 40 santimetreyi aştığını belirtti. “Deniz ekosisteminde böyle bir canlanmayı görmek bizleri çok mutlu ediyor. Karamürsel, İzmit Körfezi’nde deniz çayırlarının en yoğun olduğu bölge. Deniz çayırları, dünyadaki oksijenin yüzde 20’sini sağlıyor ve bölgenin ekolojik olarak büyük bir önemi var” diye konuştu.