Saraybosna’nın “dünyaya açılan” tek kapısı: Umut Tüneli

Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna’nın “dünyaya açılan” tek kapısı olan “Umut Tüneli”, ülkeye gelen turistlerin gözde adresleri arasında yer alıyor.

Şehrin simge yapılarından

Bosna Savaşı sırasında Saraybosna’nın dünyayla irtibatını sağlayan ve yaklaşık 300 bin insanın hayatını kurtardığı belirtilen “Umut Tüneli”, savaş sürecinde sembol haline gelen yerlerin başında bulunuyor.

Saraybosna Havaalanı’nın altından geçen 800 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde ve 160 santimetre yüksekliğindeki tünel, 4 ay 4 gün süren kazı çalışmalarının ardından 30 Temmuz 1993’te tamamlandı.

Saraybosna Anıt Merkezi danışmalarından Belma Cuzovic, AA muhabirine, geçen yıl tünele 170 bin, bu yıl da 100 bin ziyaretçi geldiğini söyledi.

Her ülkeden turistin tüneli ziyareti ettiğini aktaran Cuzovic, “Turistler en çok Türkiye, Arap ülkeleri ve Çin’den geliyor. Ziyaretçilerin ağladığı, rehberlerimize sarıldığı duygusal anlar yaşanıyor. Çünkü tüm çalışanlarımız Saraybosna kuşatmasını bilen kişiler.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir