Tarihi çok eski yıllara dayanan Meryem Ana Manastırı ve Behramşah Camisi gibi kültürel varlıklarıyla ön plana çıkan Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi geçmiş medeniyetlerin izlerini günümüze aktarıyor. Tarihi yapılarıyla kültürel zenginlikler barındıran ilçe, Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminin yansımalarını ziyaretçilerle buluşturuyor.
Meryem Ana Manastırı
İlçede Kayadibi köyünde yer alan ve kayalık bir tepedeki doğal mağarada inşa edilen Meryem Ana Manastırı, bölgenin önemli kültürel yapıları arasında yer alıyor. Konumuyla dikkat çeken manastır, 4 kat ve 32 odadan oluşuyor.
Şebinkarahisar Kalesi
Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu, Mengücekli ve Osmanlı dönemlerinde bölgenin en önemli kalesi olma özelliğini taşıyan Şebinkarahisar Kalesi ise ihtişamlı mimarisiyle göz kamaştırıyor. Kalenin ilk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığı yönünde bilgiler bulunuyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, 133 taşınmaz kültürel varlığa sahip Şebinkarahisar’ın, Giresun’un kadim bir kenti olduğunu belirterek,“Bu eserlerin tamamı Şebinkarahisar’ın kadim bir şehir olduğunu ve Şebinkarahisar’ın geleceğe çok kıymetli eserler bırakacağını ifade ediyor.” dedi.
Taşınmaz kültür varlıklarının yanı sıra doğal güzelliklere de değinen Gürgenci, şöyle devam etti:
“Şebinkarihasar, Giresun için çok doğal ve kültürel destinasyon haline geliyor. Sadece taşınmaz kültür varlıklarıyla değil, doğal güzellikleri, gastronomik değerleriyle de o bölge yeni bir destinasyon halinde tüm ziyaretçilere, turistlere imkan sağlayacak. Turizmin çeşitlendirilmesi adına burada bulunan tüm eserler ilimiz için çok kıymetli, turizmin çeşitlendirilmesi adına da çok özel bir anlam ifade ediyor.”