Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’ çözüldü: 174 tablet deşifre edildi

2023 yılında Boğazköy-Hattuşa’da yapılan kazılarda, Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’ya ait 174 tablet bulundu ve deşifre edildi.

Tabletler, Bolu-Gerede civarında yaşayan Kalaşma halkının dilinde yazılmış, günlük yaşam ve kutlamalara ilişkin bilgiler içeriyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, bu metinlerin M.Ö. 2000 yılında Anadolu’nun çok dilli ve çok kültürlü bir yer olduğunu gösterdiğini anlattı.

Tabletler, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çorum Arkeoloji Müzesi ve Boğazköy Müzesi’nde korunuyor.

Almanya Würzburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Daniel Schwemer ve İstanbul Üniversitesi Hititoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Metin Alparslan tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, bu tabletlerin Hititlerin kullandığı çivi yazısı sistemiyle yazıldığı ortaya çıktı. Tabletlerin içeriği dijital ortamda yayınlandı ve Kasım ayından itibaren erişime açılacak.

Prof. Schachner, metinlerin, Anadolu’nun çok dilli ve çok kültürlü yapısını ve Hititlerin fethettikleri bölgelerin tanrılarını kendi sistemlerine dahil ettiklerini gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, Anadolu’da başka kayıp dillerin de olabileceğini ancak tespit etmenin zor olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir