Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları tamamlanıyor

“Batı Karadeniz’in Efes’i” olarak anılan Düzce’nin Konuralp bölgesinde adını Bitinya Kralı I. Prusias’tan alan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar giden bölgede, Düzce Belediyesi destekleriyle başlatılan arkeolojik çalışmalar 2019’dan bu yana 12 ay kesintisiz sürdürülüyor. Yıl sonunda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından restorasyona başlanacak.

2 bin yıllık tarih

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede; tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu sanılan Medusa heykel başı, mask heykelleri ile grotesk figürü ve tonoz bulundu.

Sahne bölümünün ortalarında yürütülen çalışmada ise yine Yunan mitolojisindeki tanrı Apollon, zafer tanrıçası ve avcı Akteon’un kabartma heykellerine rastlandı. Halk arasında “40 Basamaklar” adıyla bilinen, 100 metre uzunluğa ve 74 metre genişliğe sahip antik tiyatronun yarım daire biçimindeki oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesinin bir bölümü günümüze kadar ulaştı.

“Antik tiyatronun turizme açılmasını bekliyoruz”

Günyüzüne çıkan ve zarar gördüğü tespit edilen bazı bölgelerde restorasyon çalışmasının yapılacağını aktaran Konuralp Müze Müdürü İhsan Arslan, “Orta alandaki kaveyanın basamak taşlarının yerinden söküldüğünü tespit ettik. Bunlar restorasyon esnasında tekrar onarılacak. Turizme açılmasını bekliyoruz. Çok değerli, çok önemli eserler bulduk. Tiyatronun kazı çalışmaları gayet iyi devam ediyor. 2024 yılı itibarıyla kazının bitirilmesini planlamaktayız.” diye konuştu.

Arslan, kazı esnasındaki buluntuların tarihe ışık tuttuğunu belirterek şöyle devam etti:

“Kazı alanında çıkan eserlerden özellikle Apollon heykeli ile hemen akabinde tiyatronun üst kısmında İskender büstünün bulunması, bizi çok heyecanlandırdı. Akabinde kazılar üst kısımda ilerlerken, orada özel bir odaya ulaştık, bu odanın tabanında aslanlı mozaiği keşfettik. İnce bir işçilikle yapılan mozaiğin tiyatroyla birlikte restorasyonunun tamamlanarak turizme açılmasını beklemekteyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir