Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetinde kalan Etiyopya’nın turizm ve tarım kenti Harar, lezzetli kahveleri ve dargınların barıştırıldığı asırlık dar sokaklarıyla ülkenin en turistik bölgeleri arasında bulunuyor.
İslam’ın dördüncü kutsal şehri
2006’dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Harar’da, İslam’ın beş şartını temsil eden beş kapının etrafında kurulan şehrin Jugol bölgesinde beyaz boyalı 400’e yakın dar sokak bulunuyor. Adeta açık hava fotoğraf platosunu anımsatan sokakların duvarlarında, Harar kültürüne ait motifler bulunuyor.
“Yaşayan şehir” olarak nitelendirilen Harar’ın eski şehir merkezinde ise halen 100’e yakın cami ve evliya türbesi bulunuyor. Osmanlı konsolosluk binasının dış duvarlarını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile İstanbul’un yağlı boyayla yapılmış resimleri süslüyor.
Barış Sokağı
Harar şehir merkezinde küsleri barıştırmak için ancak tek kişinin geçebileceği büyüklükteki “Barış Sokağı” ilgi çekiyor. Sokağın her iki ucundan birbirlerine doğru hareket eden küsler, dargınlıklarına son veriyor.
Geleneksel Harar Kültürevi
Geleneksel Harar Kültürevi, bölgeye gelen ziyaretçilerin gözde rotaları arasında bulunuyor. Kentin geleneksel ürünlerinin tanıtıldığı Geleneksel Harar Kültürevi’nde, yöresel kıyafet ile mutfak ve süs eşyalarının satışı yapılıyor.