Her yıl Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde gerçekleşen hac ibadeti için dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar bir araya geliyor. Müslümanlar, Hac ibadeti ile birlikte Suudi Arabistan’a gerçekleştirdikleri seyahatte ziyaret edilebilecek birçok yeri de gezi rehberlerine ekliyorlar.
Kutsal topraklara yolculuk
Mekke ve Medine’de ziyaret edilmesi gereken bu önemli yerler, manevi bir yolculuğu temsil ediyor. Hac görevi için kutsal topraklarda buluşan Müslümanlar, Mekke’de İslam’ın doğuşuna tanıklık eden kutsal mekanları ziyaret etmeye büyük bir özen gösteriyor.
Hac ibadeti esnasında ziyaret edilebilecek kutsal mekanlar:
Mescid-i Haram
Kabe’nin hemen yanında bulunan Mescid-i Haram, yeryüzünde ilk inşa edilen mescit ve müslümanların kıblesidir. Kâbe’yi çepeçevre kuşatan ve etrafı kubbeli olan bu mescit, Harem-i Şerîf, Mescid-i Şerîf, Beyt-i Haram veya Kutsal Mescit olarakta anılmaktadır. Umre yapmaya gelmiş milyonlarca müslümanın ilk durağı olan Mescid-i Haram, İslam’ın en büyük camisidir.
Sevr Mağarası
Kâbe’ye yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan Sevr Dağı, Peygamber Efendimiz ile Hz. Ebubekir’in Mekke’den Medine’ye hicret ederken saklandıkları mağaraya ev sahipliği yapması açısından oldukça önemlidir. Peygamber Efendimiz ve Hz. Ebubekir’in hicret sırasında dinlendikleri Sevr Mağarası, dağın zirvesine yakın bir yerde büyük bir kayanın altında kalan boşluk şeklinde doğal ve küçük bir mağaradır.
Mescid-i Kıbleteyn
İslam’ın ilk yıllarında namazlar, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya doğru kılınıyordu. Peygamber Efendimiz Kıble’nin Kâbe olmasını arzu ediyor ve bu konuda Allah’tan gelecek emri bekliyordu. İlk adı, Benî Selime Mescidi olan Mescid-i Kıbleteyn, Resûl-i Ekrem’in burada öğle veya ikindi namazını kıldırdığı sırada nâzil olan Bakara sûresinin 144. âyeti uyarınca kıblesini Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Kâbe’ye çevirmesi üzerine “iki kıbleli mescid” anlamına gelen bugünkü adını almıştır.
Mescid-i Kuba
İslam tarihinin ilk camisi olarak bilinen Mescid-i Kuba, Medine’de ziyaret edilmesi gereken kutsal bir yerdir. Peygamber Efendimizin Medine’ye hicreti sonrasında ilk olarak yapılan ve ilk defa cemaat ile namaz kılınmaya başlanan mescittir.
Kur’an-ı Kerim Müzesi
Ziyaretçilere İslam’ın kutsal kitabı hakkında detaylı bilgi sunan Kur’an-ı Kerim Müzesi; eski el yazmaları, tefsirler ve diğer dini eserlerle tarihe tanıklık ediyor.
Hira mağarası
Peygamber Efendimize peygamberliğinin tebliğ edildiği ve ilk vahyin geldiği Nur Dağ’ındaki Hira Mağarası, müslümanlar için oldukça önemlidir. Mekke’ye hac ibadetini yerine getirmek için giden hacı adaylarının bir diğer ziyaret ettiği yer olan Hira Mağarası’nın, Mekke-i Mükerreme’ye bakan tarafında bir açıklık bulunmaktadır. Bu açıklıktan Mescid-i Haram’ın minareleri görülebilmektedir.
Mescid-i Nebevi
Medine’nin en kutsal noktası olan Mescid-i Nebevi, Peygamber Efendimizin Medine’de yaptırdığı iki mescitten biridir. Müslümanlar, bu camiyi ziyaret ederek Peygamber Efendimizin türbesini görmek ve dua etmek için bir araya gelmektedirler.
Mina
Mekke’in kuzeydoğusunda Müzdelife ile Mekke arasında kalan geniş bölgeye Mina denir. Cemerat ismiyle bilinen şeytan taşlama yerleri, hac kurbanlarının kesildiği mezbahaneler ve Peygamberimizin Mina günlerini geçirdiği mekana yapılan Mescid-ül Hayf burada bulunmaktadır.
Cennet ve Cehennem Kuyuları
Mekke’de, Kabe’nin yakınında yer alan iki kuyu olan Zemzem ve Rizq, İslam mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Hac görevi için kutsal topraklarda buluşan Müslümanların ziyaret ettiği mekanlardan biridir.