İlçede coğrafi işaret tescil belgesi bulunan firmalar tarafından üretilen ve tarihi konakların tasvir edildiği çeşitli ambalajlara konulan lokumlar safranlı başta olmak üzere; damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi 50 çeşidiyle ilçeye gelen misafirlere sunuluyor.
300 ton lokum üretimi hedefleniyor
Farklı lezzet ve dokusuyla talep gören Safranbolu lokumu, bayramlarda ilçe halkı ve dışarıdan gelen misafirlerin başlıca tatlı tercihleri arasında yer alıyor.
9 günlük tatilin böyle bir mevsime denk gelmesinin kendileri için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Lokum üreticisi Erdinç Sezer, şöyle konuştu:
“Ege ve Akdeniz’de gidemeyecek insanlar hem memleketlerine gelecekler ya da işte Safranbolu gibi kültürel turizmin ön planda olduğu yerleri tercih edeceklerdir. Bu da zaten otellerin rezervasyonlarının dolmuş olmasına rağmen hala gelen taleplerden de yoğun bir bayram dönemi geçireceğimizin göstergesi. Yaklaşık 9 günlük tatilin 5 günü, 6 gününde Safranbolu yüzde 100 doluluğa ulaşmış durumda. Otelci arkadaşlardan aldığımız veriler onu gösteriyor. Çok hareketli, gelen misafirlerin sayısı anlamında rekorların kırılabileceği bir bayram dönemine giriyoruz.”
Safranbolu lokumunun raf ömrünün kısa olduğunu anlatan Sezer, “En fazla üç ay tavsiye ediyoruz. Çünkü içerisinde herhangi bir katkı maddesi yoktur. Günlük ve taze üretim yapılır. O yüzden raf ömrü kısadır. Bu da her zaman söyleriz, bir dezavantaj değil, bizim için bir avantajdır. Taze ürün, hemen tüketilmelidir. Lafta beklemeden insanlar hemen tadına varmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.