Arkeolog Murat Sav, yapılan kazılar sırasında farklı sarnıçların ortaya çıktığını belirterek, “3 büyük kubbeden oluşan ve çok farklı bir plana sahip bir sarnıç daha bulduk” dedi. Kazı alanında ayrıca orta Bizans dönemine ait çeşitli su yolları ve kalıntılar da bulunmuş.
Caminin doğu tarafındaki sarnıcın devşirme 14 sütundan oluştuğunu vurgulayan Sav, bu sütunların 5. ve 6. yüzyıla ait olduğunu söyledi. Kazılar sırasında ortaya çıkan detaylar arasında duvardaki güzel haç grafitileri ve sütun başlıklarındaki monogramlar da bulunuyor.
Murat Sav, caminin şapel kısmının müze olarak ziyarete açılacağını belirterek, iç mekanda Hz. İsa’nın vaftiz sahnesi ve 12 havarisinin yer aldığı mozaiklerin görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, yapının 16. ve 17. yüzyılda yaşanan yangınlar ve depremlerden etkilenerek Osmanlı döneminde yeniden inşa edildiğini söyledi.
Fethiye Camisi'nin 1590'larda Sultan 3. Murad tarafından camiye dönüştürüldüğünü belirten Sav, bu dönüşümün siyasi bir önem taşıdığını ifade etti. Caminin 2022'de yeniden hizmete açılmasının öncesinde ciddi bir restorasyon sürecinden geçtiğini ve özgün detayların ortaya çıkarıldığını belirtti. Sav, caminin minaresinin mimarlık tarihi açısından önemli detaylardan biri olduğunu vurgulayarak, minarenin farklı dönemlerde yaşadığı yıkımları anlattı. Ayrıca, caminin sosyolojik ve tarihsel açıdan önemli bir detayı olduğunu, Fatih Sultan Mehmet'in burada geçmişte dinsel bir tartışma yaptığını da paylaştı.