Peribacaları, kayadan oyma tarihi manastırları ve ilginç kaya oluşumlarıyla kaplı vadilere sahip Kapadokya’da, yer altında da turist yoğunluğu oluşuyor.
Yer altı şehirlerine tünellerden geçiş yaparak giren turistler, binlerce yıllık yaşam izlerine şahitlik ediyor.
Yer altı şehirlerinin Kapadokya turizmine önemli katkı sağladığını belirten Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, “Geçmişte sığınak olarak kullanılmış. Bölgenin Osmanlı hakimiyetine geçmesinin ardından halkın ürünlerini saklandığı soğuk hava depolarına dönüşmüş. Burada birçok medeniyet yaşamış. İnsanların ortak kullanım alanları, mutfak ve ibadethanelerin olduğu bir alan. Bölgemize ve ülkemize değer katan bir yer. Beldemizde tarım, turizm ve ticaret bir aradadır. Kaymaklı yer altı şehrini yılda yarım milyondan fazla turist ziyaret ediyor. Bu sayıyı yükseltmeye çalışıyoruz. Bir milyona yakın ziyaretçi hedefliyoruz. Kapadokya denildiğinde akla ilk gelen gezi rotalarından birisi de Kaymaklı’dır. Bu rotayı daha değerli hale getirmek için fuarlara katılım sağlayıp beldemizi yer altı şehri ile tanıtmaya devam edeceğiz.” dedi.
Mersin’den Kapadokya’ya gelen Gökhan Kumlu, ilk kez bir yer altı şehrini gezme imkanı bulduğunu dile getirerek, “Tarihin izlerini gördük. İçerisi çok farkı bir atmosfere sahip. Derinliklere indikçe biraz ürpertici oluyor ama gezilmesi görülmesi gereken bir yer.” ifadelerini kullandı.