Ülkenin geniş bir alanında yetiştirilen kahveler, tarlalardan kabuklu meyveler şeklinde kasım-ocak ayları arasındaki sezonda toplanıyor ve belirli aşamalardan geçtikten sonra kahveseverlerin beğenisine sunuluyor.
Yergaceffee kenti başta olmak üzere Sidamo, Guji, Limmu, Teppi ile Kaffa gibi birçok bölgede yetişen kahve, tadı ve aroması nedeniyle dünyada da çok rağbet görüyor.
“Kahve, buradan dünyaya yayıldığı için ana vatanı Etiyopya diyebiliriz”
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Etiyopya Temsilcisi Ozan Semerci, Yergaceffee kahvesinin dünyaca tanındığını ve kahvenin tarihiyle ilgili net bir bilginin pek olmadığını belirterek, “Gündüz toplanan kahve meyveleri geceye doğru istasyona ulaşıyor. İşlem, gelen kahvenin miktarına göre saat 06.00’ya kadar devam edebiliyor. Burada günlük ortalama 60-70 ton kahve işliyoruz. Bu da makinemizin kapasitesine göre yaklaşık 6 saat sürüyor. Yıkama ve soyma işleminin ardından 2-3 gün havuzda bekletildikten sonra meyve kabuğunun dışındaki müsilaj ve hafif fermente oluştuktan sonra kurutma masalarına seriliyor. Güneş çok fazla olduğu zaman nem birden çıkmasın ve aroma değişikliği yaşanmasın diye üzerlerini örtüyoruz. İstasyondaki işçiler de kurutma masalarındaki kahve çekirdeklerini sürekli düzgünce harmanlıyor ve nemin dağılmasını sağlıyor.” dedi.
“Türk kahve firmaları Etiyopya’daki hasada katılıyor”
Semerci, Etiyopya’da Türkler tarafından bilinen ve en çok kullanılan kahvenin “Yergaceffee” olduğunun altını çizerek, bilinen diğer kahveleri de Guji, Sidamo ve Djimmah şeklinde sıraladı.