Ürdün’ün başkenti Amman’ın batısında yer alan Salt kenti Büyükşehir Belediye Başkanı Halid Hüseyin El-Haşmen El-Fauri, Salt şehrinin altın çağını Osmanlı döneminde yaşadığını söyledi.
Osmanlı Devleti’nin bugünkü Ürdün topraklarındaki merkezi olan Salt kentinde, çok sayıda Osmanlı eserini görmek mümkün.
Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Fauri, Salt’ın öncelikle Eyyübiler tarafından sonra da Memlüklüler tarafından şehirleştirildiğini belirterek, Medine ve Kudüs arasındaki en önemli yol üzerinde bulunan Salt’ın tarih boyunca önemini koruduğunu kaydetti.
Bugünkü Ürdün topralarının 1516 yılında Osman Devleti’nin himayesine geçtiğini ve Salt’ın da 1840 yılında vilayet statüsü kazandığını belirten Fauri, “Salt, Ürdün’ün rakımı en yüksek şehri olduğundan stratejik açıdan da önemli bir şehir ve bu yüzden Osmanlı’nın da askeri merkeziydi. Osmanlı’nın büyük önem verdiği Salt, altın çağını Osmanlı döneminde yaşamıştır” dedi.
Fauri, Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın Nablus’tan mimar ve işçiler getirerek şehri yeni baştan kurdurduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“O dönemler Osmanlı’nın zayıfladığı zamanlar olmasına rağmen, Osmanlı Salt’ta belediyecilik kurmuş, okul, medrese gibi ilim merkezleri inşa etmiş, dini mabedler yapmıştır. Osmanlı’nın yıkılma döneminde dahi, Salt’a yatırım yapmış, şehri geliştirmiştir. Salt, Osmanlı’nın inşa ettiği bir kenttir.”
Fauri, Osmanlı’nın Salt’ta, bugünkü Ürdün toprakları içerisinde ilk idari mahkeme ve belediyeyi kurduğunu söyledi.
Şehirde 250’den fazla Osmanlı eseri bulunduğunu ifade eden Fauri, camiler, iç ve dış mimarisi Osmanlı sanatları ile süslenmiş yüksek pencereli evler ve çarşıları ile hala bu yapıların ayakta olduğunu vurguladı.
Ankara’nın Altındağ Belediyesi ile kardeş şehir olan Salt’ı UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) dünya mirası listesine aldırmak istediklerini belirten Fauri, “Osmanlı eserlerini de bu çerçevede restore etmek istiyoruz” diye konuştu.