Hatay başta olmak üzere Mersin, Osmaniye ve Adana’daki antik kentlerde gerçekleştirilen kazılarda yeni buluntular keşfediliyor. Doğu Akdeniz’deki medeniyetlerinde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan bulgular, tarihe ışık tutuyor.
“Yenilmez Şehir” adıyla bilinen Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Adana Valiliği gözetiminde sezon kazısı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Mersin’deki Kelenderis, Olba, Elaiussa Sebaste ve Soli Pompeipolis antik kentlerinde ekiplerin kazı çalışmaları devam ediyor. Bu sezon, altında Helenistik Dönem’e ait seramikler yer alan tabanlar ortaya çıkan antik kentte, yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu değerlendirilen 3 başlı tanrıça Hekate figürü de bulundu.
Osmaniye kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi milattan önce 500’lü yıllara dayanan, sütunlu caddesi, tiyatrosu, hamam yapısı ve tarihi kalesi ile bugüne kadar ayakta kalabilen Kastabala Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.
Hatay’ın Erzin ilçesinde, İssos Harabeleri olarak da bilinen Epiphaneia Antik Kenti’nde 2006’da kurtarma kazısı olarak başlayan çalışmalarda farklı dönem ve kültürlere ait seramikler, tabaklar ve kandiller bulundu. Bu sezon kazılarının tamamlandığı Epiphaneia Antik Kenti’nin tanıtımı ve turizme kazandırılması için proje yürütülüyor.