Kastamonu’nun Kasaba köyünde yer alan Mahmutbey Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.
“Çivisiz Cami” ismi ile bilinen Mahmutbey Camii’nin listeye girişi kentte sevinçle karşılandı. 1366 yılında inşa edilmiş olan Mahmutbey Camii, döneminin Anadolu’daki en önemli temsilcilerini ve sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatını örnekleriyle yansıtıyor.
Mahmutbey Camisi İmam Hatibi Hüseyin Al, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması çok güzel bir olay. Kasaba köyümüz için de güzel bir gelişme. Özellikle Kastamonu için ayrı bir güzel olay. Çünkü Kastamonu’da Dünya Mirası Listesi’nde bulunan herhangi bir başka eser yok. Böyle bir eserin Kastamonu’da olması, Kastamonu’nun tanıtımı açısından çok güzel bir gelişme oldu. Bu yüzden Kastamonu adına da çok mutluyum. Camimizin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla birlikte sadece Kastamonu ya da Türkiye değil, tüm dünya tanıyacak. Hem Türkiye’den hem de dünyadan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir” ifadelerini kullandı.
“Herkesi bir an önce ‘Çivisiz Cami’yi görmeye davet ediyorum”
Mahmutbey Camii’nin önemli bir eser olduğunu ifade eden Kastamonu Valisi Meftun Dallı, “İlimizin Kasaba köyünde bulunan Candaroğulları’ndan kalan eseri, ‘Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmutbey Camii, 4 yıl süren çalışmanın ardından yapılan oylama ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren 21’inci ahşap eserimiz oldu. Bu çalışmalar 4 yıldır devam ediyordu. Başta belediyemiz, Kültür İl Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz, üniversitemiz başta olmak üzere emeği, katkısı geçen bütün kurumlarımızın yetkilerine çok teşekkür ediyorum. Bunun ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu son derece önemli bir gelişme. Ortaçağ dönemi, ahşap taşıyıcı yapılar kategorisinde gerçekleşmiştir. Çivisiz Camii’ni görmeyen başta hemşehrilerimiz olmak üzere herkese, bir an önce gidip görmelerini tavsiye ediyorum. İçerisine girdiğinizde hissedilen o huzuru herkesin tatmasını isterim. Bu önemli bir gelişme. Buranın bütün dünyadaki envanterlerde gözükeceği anlamına geliyor. Türkiye’deki turizm hareketleri içerisinde bunun katkısı olacağını düşünüyorum. Buraya gelecek turistler böyle bir eseri bilerek gelecek, gelmek isteyecekler. Oranın korunması, yaşatılması, etrafında farklı şeyler yapılması anlamında da katkı sağlayacak. Bunun geliştirilmesi için de değerlendirmelerde bulunacağız” dedi.