Dünya mutfağının seçkin örnekleri arasına girmeyi başarmış beyran, Gaziantep’in meşhur yemeklerinden biri olarak yılın her dönemi keyifle tüketiliyor.
UNESCO tarafından 2017 yılında tescillenen beyran, 500 yıllık geçmişiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakmaya devam ediyor. Yapımı oldukça zahmetli olan beyran, yaklaşık 9 saat kemik suyunda kaynatılmış et ile hazırlanıp yüksek ateşte pişirilerek servis ediliyor. Beyranın Gastronomi Festivalinde oldukça ilgi gördüğünü belirten beyran ustası Uğur Dertli, “Beyran Geçtiğimiz senelerde Gastronomi Festivali düzenlendiği zaman farklı illerden ve ülkelerden gelen misafirlerimiz çok fazla talep gösterdiler” dedi.
Beyran ustası Uğur Dertli, son yıllarda düzenlenen festivallerde yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı haline gelen beyranın Gaziantep kültürüyle pekiştiğini ifade etti. Beyranın önceden kahvaltıda tüketildiğini ancak yaklaşık 15 yıldır sabah ve akşam yemeği olarak popülerleştiğini ve festivallerle daha da dikkat çektiğini söyledi.
Dertli ayrıca beyranın turistler tarafından da yoğun ilgi gördüğünü anlattı. İçerisinde uzun süre kemik suyunda haşlanmış et, kırmızı biber, karabiber, sarımsak ve limon gibi malzemeler bulunan beyranın tadının acı olduğunu söyleyen misafirlerin olduğunu ve bu nedenle acısının azaltılmasını istediklerini aktardı. Beyran ustası, müşteri taleplerine göre hazırladıklarını belirtti.
Beyranın çorba olarak bilinmesine rağmen aslında zahmetli ve emek gerektiren bir yemek olduğunu vurgulayan Dertli, yerli ve yabancı misafirlerin kendi restoranlarında daha memnun kaldığını ve fiyatların geçen yıla göre arttığını açıkladı. Beyranın şu anki fiyatının et, kemik suyu ve işçilik maliyetlerini düşünüldüğünde oldukça makul olduğunu belirtti ve bu yemeği herkesin denemesini tavsiye etti.