Pakistan’ın kuzeyindeki Gilgit-Baltistan, her yıl ağırladığı 1 milyon ziyaretçi ile ülkenin en önemli turizm merkezi olarak biliniyor.
Gilgit-Baltistan, Hunza, Gilgit, Nagar, Skardu ve diğer pek çok şehri barındırıyor. Bölgeye bu yıl da 1 milyonun üzerinde turistin ziyaret etmesi bekleniyor.
Kuzeyde Afganistan’ın Vakhan Koridoru’na komşu olan Gilgit-Baltistan’ın doğusunda Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne, güneydoğusunda da Hindistan’ın Cammu Keşmir ve Ladak bölgelerine sınırı bulunuyor.
Dünyada 8 bin metrenin üzerindeki 14 zirvenin 5’i Gilgit-Baltistan’da yer alıyor.
Bu zirveler, dünyanın en yüksek ikinci dağı 8 bin 611 metre rakımlı K2, 8 bin 126 metre rakımlı Nanga Parbat, 8 bin 68 metre rakımlı Gasherbrum 1, 8 bin 47 metre rakımlı Broad Peak ve 8 bin 35 metre rakımlı Gasherbrum 2 dağları olarak sıralanıyor.
Gilgit-Baltistan’ın en çok turist çeken bölgelerinin başında nüfusu 75 bin civarında olan Skardu geliyor. Gilgit-Baltistan’daki iki havalimanından biri Gilgit’te, diğeri ise Skardu’da bulunuyor.
Bölge halkının dünyanın çatısı olarak nitelendirdiği Skardu şehrinin çevresi 4 bin 500 ila 5 bin 800 metre yüksekliğindeki dağlarla çevrili.
Hunza’nın Gojal kasabasındaki Hüseyni Asma Köprüsü, dünyanın en tehlikeli asma köprüleri arasında gösteriliyor.
Uzunluğu 192 metre olan asma köprü, yöre halkının Hunza Nehri’ni güvenli şekilde geçmesi için yapılmış olsa da turistik bir noktaya dönüştürülmüş.
Maceraperestlerin uğrak noktalarından olan köprü, geçen yıl bir kişinin nehre düşerek ölmesi nedeniyle kapatılmasının ardından restorasyon çalışmaları sonrası yeniden açıldı.
Gilgit-Baltistan Bilgi Teknolojisi Sekreteri Zamir Abbas, her yıl yüz binlerce turistin bölgeye geldiğine işaret ederek, “2021’de 819 bin ve 2022’de 913 binin üzerinde yerli turisti ağırladık. 2023’te ise turist sayısının 1 milyonu geçmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.