Türkiye’nin en değerli markası THY, geçen yıl 15 milyar dolarlık ihracatla ülkemize önemli bir döviz girişi sağlamıştı. Milli bayrak taşıyıcı bu yıl da 18 milyar dolara yakın ihracat hedeflerken ekonomiye katkı adına yeni hedeflere kanat açıyor. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, “Güney Kore, Japonya, Endonezya, ABD gibi belirlediğimiz 10 uzak noktadan 10 milyon turist getirip kişi başı 3’er bin dolardan ülkemize 30 milyar dolar katkı sağlayacağız” dedi.
425 uçaklık filosuyla, 128 ülkede 344 noktaya uçan Türk Hava Yolları (THY), ihracat, istihdam, turizm ve iş ortaklarıyla yarattığı ekosistemle, ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlıyor. En önemli katkılardan biri ihracat gelirleri. THY, geçen yıl 15 milyar dolarla, ihracat şampiyonu olmuştu. Dün görüştüğümüz Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, uçak kiraları, yakıt, bakım maliyeti çıktıktan sonra söz konusu ihracat tutarının net 6 milyar dolarının Türkiye’de kaldığına dikkat çekti.
Bu yıl ise döviz gelirlerinin yüzde 25 daha fazla olacağını belirten Bolat, yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracat rakamına işaret etti. Bolat, “İlk 6 ayda ihracat gelirimiz 7.5 milyar dolar. Bunun da 3.4 milyar doları içeride kaldı. Türkiye’nin ihracat hedefi bu yıl 265 milyar dolar. Hizmet ihracatının 110-115 milyar dolar olması bekleniyor. Toplam 380 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 5’ini THY tek başına yapacak. 10 yılda Türkiye ekonomisine 41 milyar dolar katkı vereceğiz” diye konuştu.
THY’nin büyüme stratejisine paralel ülkeye daha çok döviz getirmek için projeleri olduğunu da belirten Bolat, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ve Karahantepe’ye yani kültürel zenginliklere değindi. Meksika’daki Kankum bölgesini örnek gösteren Bolat, “Uzakdoğu’dan gelen turistler güneş kumdan ziyade tarihe, medeniyete ve gastronomiye ilgi duyuyor. Kankum’a Uzakdoğu’dan gelen turistler de 1 hafta konaklıyor ve 3 bin dolardan fazla para harcıyor. Türkiye tarihin sıfır noktası. Burada sadece deniz güneş kum yok. Büyük potansiyel var” dedi.
BÜYÜME STRATEJİSİNİ DESTEKLİYOR
Türkiye’nin tarihi potansiyelini ön plana çıkaracak tanıtım toplantıları yaptıklarını vurgulayan Ahmet Bolat, bu kapsamda Japonya, Singapur, Çin, Endonezya, Malezya, Güney Kore, Avusturalya, Meksika, Kanada ve Amerika olmak üzere 10 hedef ülke belirlediklerini söyledi. Bu ülkelerden 3 yıl içinde toplam 10 milyon turisti Türkiye’ye getirip 3’er bin dolardan 30 milyar dolarlık katkı sağlamayı planladıklarını aktaran Bolat, “Biz artık yurtdışı lansmanlarımızda THY’den değil Türkiye’den bahsediyoruz. Turizme sağladığımız bu fayda bizi de büyütecek” açıklamasında bulundu.
İLK 6 AYA 38.7 MILYON YOLCU
Ocak-haziran dönemine ilişkin finansal sonuçlara da değinen Ahmet Bolat, “10 yılda dünyanın ilk 3 havayolundan biri olmayı hedefliyoruz” dedi. Bolat şöyle devam etti: “2023 yılının ilk yarısını, 900 milyon doların üzerinde bir esas faaliyet kârı ile başarılı bir şekilde tamamladı. Yolcu sayımız yılın ilk 6 ayında yüzde 25 artarak 38.7 milyona ulaşırken, toplam gelirlerimiz 9.5 milyar dolar olarak kaydedildi. 2020 yılında zirveye ulaşan borçluluğumuzu güçlü sonuçlarımızla 2.5 senede 6.6 milyar dolar azaltarak neredeyse yarıya indirdik.”
DETROIT, AVUSTRALYA VE OSAKA HATLARI AÇILIYOR
Havacılığın zirvede olduğu 2019 yılına yani pandemi öncesine dikkat çeken Ahmet Bolat, şu bilgileri verdi: “Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın yayımladığı verilere göre; ilk 6 ayda global ölçekte uluslararası yolcu kapasitesi 2019 yılının yüzde 13 gerisinde. Biz ise 2019’un yüzde 25 üzerine çıktık. Dünyanın en çok uluslararası uçuş sunan havayoluyuz. Bu yıl şu ana kadar Palermo, Krakow ve Lusaka hatlarını açtık. Yılın geri kalanında Detroit, Osaka ve Avustralya hatlarını da açacağız.”
PİYASA DEĞERİNDE İLK HEDEF 17.5 MİLYAR DOLAR
Son 1 yılda yüzde 200’den fazla değer kazanan THY hissesinin performansı şirketi en değerli havayolları şirketleri liginde de ilk 10’a taşıdı. Şirket piyasa değeri bakımından tam 17 sıra birden yükselerek 8’inci sıraya çıkmış durumda. THY’nin 13.6 milyar dolar piyasa değerine ulaştığına dikkat çeken Bolat, “Kısa süre içinde yabancı yatırımcının da ilgisiyle 5’inci sıradaki United’ın piyasa değerini (17.5 milyar dolar) yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.
ÖĞLEN VERİLEN SİPARİŞ AKŞAMA AVRUPA’DA
‘Door to door (kapıdan kapıya)’ kargo şirketi kuracakları bilgisini de veren Bolat, “Türkiye’de üretilen ürünleri en kısa zamanda Avrupa’ya ulaştıracağız. Örneğin buradan öğlen bir yemek siparişi verildiğinde akşam Avrupalının kapısında olacak. Avrupa’nın bazı şehirlerine günde 5-6 seferimiz var. Amacımız Türkiye’deki üreticilerin, KOBİ’lerin ürünlerini direkt Avrupa’ya götürmek” dedi.
KABİNİ SANAT GALERİSİNE ÇEVİRECEK
İstanbul Havalimanı’nda CIP salonunda hologramla Göbeklitepe’yi tanıtma planları olduğunu belirten Ahmet Bolat, “Uçak kabinini sanat galerisine dönüştürme projemiz de var” dedi.