Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Ağrı’nın kendine has nefis yemeklerle dolu harika bir mutfağı var.
Tarihi ve kültürüyle ön plana çıkan Ağrı, Bu zengin mutfağıyla da ziyaretçilerin beğenisini kazanmayı başarıyor.
Doğu Anadolu’nun benzersiz mutfaklarından birine sahip olan Ağrı mutfağında doğu illerinde alışıldığı gibi etli yemekler çoğunlukta.
Doğu yemek kültürünün en lezzetli örneklerini barındıran Ağrı’nın yöresel yemeklerini sizin için derledik.
Peki, Ağrı’da ne yenir? İşte Ağrı’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken 14 lezzet…
1. Abdigor Köftesi
Ağrı mutfağının en popüler yemeği olan Abdigor Köftesi, Doğubeyazıt yöresinde sıklıkla tüketilmektedir. Kuzu, salça ve soğan ile hazırlanan köfte genellikle pilavla birlikte porsiyon olarak servis edilmektedir. Çeşitli pide türleriyle birlikte yiyebileceğiniz köfte, lezzetli olmasıyla bilinmektedir.
2. Gösteberg Et
Kuzu veya oğlak etinin kavrulması ile hazırlanan gösteberg et, yabancı turistlerin sıklıkla tükettiği yemekler arasında bulunmaktadır. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan gösteberg et, sağlıklı yaşam açısından da ön plana çıkmaktadır.
3. Haşıl
Yarma ile hazırlanan haşıl yemeği, ara yemek olmasıyla bilinmektedir. Tereyağ, yoğurt ve sarımsak ile servis edilen haşıl yemeğinin öğle yemekleri sırasında sıklıkla tüketildiği belirtilmektedir.
4. Hengel
Buğday unu ile hazırlanan Hengel, yoğurt ve sos ile servis edilmektedir. Akşam yemeklerinde yardımcı olarak tercih edilen Hengel yemeği, soğan ve sarımsak ilave edilerek hazırlanmaktadır. Ortalama 45 dakikada hazırlanan Hengel, lezzetli ve doyurucu yemekler arasında bulunmaktadır.
5. Selekeli
Genç oğlak ya da kuzu etiyle yapılan Selekeli, tereyağı ve salça ile kavrulduktan sonra bir süre dinlendirilerek sarımsaklı yoğurtla servis edilen, Ağrı’nın lezzetli yemeklerinden biridir.
6. Ayranaşı
Buğday kabuğunu ayırıp hazırlayabileceğiniz ayranaşı, ayran ve nane ile karıştırılarak servis edilmektedir. Akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilen ayranaşı denemeniz gereken lezzetlerden biri.
7. Halise
Yağ, tuz ve buğday ile hazırlanan halise yemeğinde tavşan eti yer almaktadır. Yabancı turistler tarafından sıklıkla tüketilen halise yemeği, çeşitli baharatlarla servis edilmektedir.
8. Keledoş
İsmi ile dikkat çekmekte olan keledoş merak edilen lezzetler arasında yer almaktadır. Yöresel tatlar içerisinde bulunan keledoş bakliyatlar kullanılarak hazırlanmakta olan bir yemek çeşididir. Hem son derece lezzetli olan kelodoş aynı zamanda da oldukça besleyicidir.
9. Alabalık
Ağrı yöresinde genel olarak et yemekleri meşhur olsa bile balık da çok fazla tüketilmektedir. Ağrı bölgesinde yer alan Cuma çayı ve Balık gölünde yetişen alabalıklar da sıklıkla tüketilmektedir.
10. Çiriş Ketesi
Sabah kahvaltılarında sıklıkla tüketilen ciriş ketesi, buğday unu ve hamur ile hazırlanmaktadır. Ciriş bitkisinin ilave edilmesiyle hazırlanan ketenin peynirli veya patatesli türleri bulunmaktadır.
11. Hasude
Ağrı mutfağının tatlıları arasında yer alan hasude, şerbet ile hazırlanmaktadır. Badem veya fındık ilavesiyle servis edilen hasude yemeğinin akşam yemeklerinde mutlaka denenmesi gereken yiyeceklerden olduğu bilinmektedir.
12. Pişi Erdek
Süt veya suyun mayalanmasıyla hazırlanan pişi erdek, çeşitli yiyeceklerle servis edilmektedir. Peynirli, patatesli veya kıymalı olarak hazırlanan pişi erdek, sigara böreğini andıran bir yemektir.
13. Murtuğa
Bizim bildiğimiz helvalara pek benzemiyor. Un, su, süt ve şekerin kavrulup yağda kızartılmasıyla helva haline gelen tadına doyamayacağınız bir lezzet.
14. Beyaz Bal
Ağrı’da yetişen binlerce renkli yayla çiçeğinden elde edilen bir şifa kaynağı.