Ülkemizde en köklü ve eğlenceli geleneklerden biri olan sıra gecesi herkesin mutlaka katılmak istediği yerlerden biri. Bu yöresel eğlence gecesinde mutlaka türküler oluyor. Türkülere eşlik eden ise çiğ köfte yoğurma işi oluyor. Saatlerce çiğ etle yoğurulan köfte en son tavana yapışana kadar devam ediliyor. Herkesin türkülerle eğlendiği sıra gecesinde diğer yöresel lezzetler de misafirlere eşlik ediyor.
Şanlıurfa’da gezilecek yerleri keşfettikten sonra akşamlarında ise mutlaka sıra gecesine katılmak gerekiyor. Çok eski bir kültür olan sıra gecesi Şanlıurfa’da ve diğer doğu illerinde mutlaka çiğ köfte eşliğinde yapılıyor. Çiğ köfte sıra gecesi başladığında yoğrulmaya başlanıyor. Gecenin ortasına kadar büyük uğraşlarla çiğ köftenin kıvam alması için ustalar uğraşıyor. En son tavana atılan çiğ köfte tavanda kaldığında misafirler için çiğ köfte servisi de başlıyor. Hakiki çiğ köfte sıra gecesinde böyle yeniyor.
Çiğ köfteyi lezzetli yapan en güzel detay ise yoğururken söylenen türküler oluyor. Yöreye ait türkülerle hem eğleniyor hem de çiğ köfte lezzetlendiriliyor. Türkü dışında yöresel baharatlar da çiğ köftenin lezzetli bir yöresel yemek olmasına yardımcı oluyor. İsot ise bu baharatların başında geliyor. İsot, biber, salça ve çiğ et ile çiğ köfte tadına doyulmaz bir lezzete bürünüyor.
Sıra gecesine katılan misafirler ne türkülerin eğlencesine doyabiliyor ne de çiğ köftenin tadına. Bir de bu lezzete ciğer eşlik ediyor. Şanlıurfa’nın odun kömürü ateşinde pişen ciğer lezzeti .
SIRA GECESİNİN TARİHİ NEDİR?
Şanlıurfa iliyle özdeşleşen bir kültür olan sıra gecesi turistlerin katılımı için mutlaka düzenleniyor. Tarihi ise çok eskilere kadar uzanıyor. Erkekler arasında yapılan bu etkinlik zamanla kültürel bir faaliyete dönüşmüş. Sırayla herkesin evinde buluşup eğlenmeleri üzerine adını ‘sıra gecesi’ olarak alan kültürel etkinlikte Şanlıurfa türküleri söyleniyor, saz çalınıyor ve çiğ köfte yapılıyor.