Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul için hareke geçti. Kahramanmaraş’ta asrın felaketini yaşatan depremler sonrası yıllardır beklenen İstanbul depremine karşı hazırlanan afet planıyla birlikte, İstanbul’daki tarihi yapılar Mimar Sinan’ın meşhur yöntemiyle ‘horasan harcı’ ile korunacak.
TARİHİ ESERLER ‘HORASAN HARCI’ İLE GÜÇLENDİRİLİYOR
İstanbul depremine karşı afet planı hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yüz yıllardır ayakta duran tarihi yapıları güçlendirmek için de harekete geçti. Bu kapsamda bakanlık, tarihi eserleri Mimar Sinan’ın kullandığı ‘Horasan harcı’ ile güçlendirmeye başladı.
Devlet, asrın felaketinin açtığı ağır yaraları sarmak için ilk andan itibaren sahaya sürdüğü tüm gücünü sarf etmeyi sürdürürken, gözler olası İstanbul depremine çevrildi.
Galata Kulesi’nde güçlendirme çalışmalarını geçtiğimiz yıllarda tamamlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ayasofya başta olmak üzere camilerde, köprüler ve çeşitli yapılarda sıklıkla kullandığı ‘Horasan harcı’ yöntemini uyguladı.
Bakanlık, kireçle, tuğla kırığı ve tuğla tozunun birlikte harmanlanması ile edinilen Horasan harcını diğer tüm tarihi eserlerin restorasyonlarında da uygulamaya başladı. Elastikiyeti çok yüksek olan bu harç, deprem anında en önemli koruma görevlerinden birini üsleniyor. Üstat Mimar Sinan da yüz yıllar boyunca ayakta kalan eserlerinin bir çoğunun yapımında Horasan harcı kullanmıştı.
TOPKAPI SARAYI’NIN ZEMİN VE YAPISAL BİNA GÜÇLENDİRME PROJESİ DE TAMAMLANDI
İstanbul’un tarihi yapılarından Topkapı Sarayı da birçok deprem geçirdi. Saray yapılarının sürekli olarak izlendiği ve bakım-onarım, restorasyon, konservasyon ve ihtiyaç duyulan yerlerde güçlendirme çalışmalarının yapıldığı kaydedildi.
Geçmiş yıllarda “İstanbul Topkapı Sarayı Hazine Bölümü Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi” işi kapsamında da Topkapı Sarayı Hazine Dairesi’nin restorasyonu yapıldı. Zemin ve yapısal bina güçlendirme projesi de tamamlandı.
HORASAN HARCI NEDİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul depremine karşı tarihi yapıların korunması için kullanılan ‘Horasan harcı’ tuğla, kiremit ve benzeri malzemelerin; bağlayıcı olarak ise kirecin karıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu harç ve sıvalar tuğla kırıklarının özelliğinden dolayı suya oldukça dayanıklı.