Meteora dik kayalıkların yamaçlarında kurulu Kalambaka ve Kastraki köylerine sahip küçük mistik bir şehirdir. Yunanistan için hem dini hem de en önemli turistik bölgelerinden biri olan Meteora özellikle dik uçurumlara yapılmış tarihi manastırları ile büyük ilgi çekmektedir. Meteora şehri 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir.
İki kasabası olan Meteora Tesalya Ovası, Pindus Dağları ve Pineios Nehri’nin ortasına ortaçağ mimarisi ile bağdaş kurmuş gelen ziyaretçilerini mistik güzelliğiyle etkilemektedir. Toplam 12.000 nüfusa sahip olan Meteora adını şehirdeki manastırların en büyüğü olan Meteora manastırından almış, anlamı ise Yunancada ” göklerde asılı” ve “göklerdeki” anlamına gelmektedir.
Geçmişi 23.000 yıl önceye dayanan antik şehrin asırlar önce rüzgardan korunmak için yapılmış setleri dahi günümüze kadar gelmiştir. 9. yüzyıl ve 14. yüzyıllar arası özellikle din adamlarının toplandığı bir bölge olmuştur. Akılların dahi algılayamadığı tepelere yapılmış manastırlarda 14. yüzyılda inşa edilmiştir.
550 metre yükseklikte düz sarp kayalıklar üzerine 20 manastır inşa edilmiş günümüze ise sadece 2’si rahibelere ait 6 manastır ulaşabilmiştir. Meteora ziyaretinizde mutlaka bu 6 manastırı gezmelisiniz. Manastırlara çıkmak için dik merdivenler ve rampalar sizi bekliyor olsa da Meteora’nın yüksek tepelerine çıkmak apayrı bir deneyimdir.
Büyük Meteora Manastırı: 1356 yılında Athanasios the Meteorite tarafından 14. yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır. Şehre ismini veren manastır diğer manastırların en büyüğüdür. içinde Ortodoks kilisesinin rolünü vurgulayan bir müze de bulunmaktadır. Manastırın manzarası ise anlatılmayacak kadar güzeldir.
Varlaam Manastırı: 373 metrelik bir uçurumun tepesine 1517 yılında Varlaam’ın eski inziva yerinin bulunduğu konuma kurulmuştur. Manastır da 16. yüzyıldan kalma resimler ve küçük bir müze bulunmaktadır.
Ayía Triada Manastırı (Kutsal Üçlü Manastırı) : Kutsal Üçlü Manastırı mimari olarak diğer manastırlardan daha çekicidir. 1438 yılında ana kilise kurulmuş 1798’de ekleme yapılmıştır. Arkada açık bir alana sahip olan Ayía Triada Manastırı Tesalya Ovası’nın göz kamaştıran manzarasını ayaklarınızın altına seriyor.
Ayios Nikolaos Anapafsas Manastırı: Kastraki köyüne yakın olan manastır 1368’de kurulmuş 1628’de büyütülmüştür. 1527’de Giritli sanatçı Theophanes’ın yapmış olduğu “Hayvanları Adem’in Adem” resminin tasviri ile dikkat çekmektedir.
Rousanou Manastırı (St. Barbara): İçinde rahibelerin yaşadığı sevimli küçük bir bahçeye sahip Rousanou Manastırı 1288’de Aziz Barbara adına inşa edilmiştir. İnce bir kaya tepesine ustalıkla inşa edilmiş manastır görenleri hayrete düşüren yapılardan biridir.
Ayios Stefanos Manastırı: Diğer manastırlara nazaran ulaşımı daha kolay olan Aziz Stephen Manastırı bir köprü üzerinden geçilerek ziyaret edilmektedir. Aşık olacağınız bir vadi manzarasına sahip manastır altın süslemelerle bezenmiş ihtişamlı bir yapıya sahiptir.
Meteora için bir gezi planı yapıyorsanız Meteora’daki popüler aktivitelere de vakit ayırmalısınız. Manastırlar arasında trekking etkinlikleri, gün batımı turları düzenlenen aktiviteler arasındadır. Ayrıca yorucu ve keyifli manastır gezisi ardından soluklanmak için Plastira gölünde veya Aspropotamos nehri kıyısında akşam yemeği yiyebilir, kamp çadırı kurabilirsiniz.
Kalambaka Köyü
Manastırlara düzenlenen gezilerin merkezi olan Kalambaka konaklamak için en uygun yerlerden biridir. Hediyelik eşya dükkanlarının ve restoranların çoğu burada bulunmaktadır.
Kastraki Köyü
Kalambaka köyünden yalnızca iki kilometre uzunlukta bulunan Kastroki otantik mimarisinin korunmuş olmasıyla daha çok turistik kesime hitap etmektedir. İki büyük kayalığın yamaçlarına kurulu sevimli Kastroki’nin sokaklarında 19. yüzyıldan kalma kır evlerinin arasında romantik bir Meteora gezisi yapabilirsiniz.
Doğa fotoğrafçılarının ve gezginlerin gözdesi olan eşsiz fotoğraflar çekebileceğiniz Meteora’yı Yunanistan gezinizin mutlaka bir parçası yapmalısınız.