Ülkemizdeki tüm yemeklerin tadı bir başka güzel. Her bölgenin kendine özgü bir yemek kültürü var. Hatta bazı şehirlerimiz meşhur yemekleriyle bulunduğu bölgenin önüne geçiyor. Ege’den Akdeniz’e, Karadeniz’den Güneydoğu’ya kadar her bölgemizin yemekleri son derece lezizdir. Öyle ki Türkiye’de gastronomi turizmi diye bir sektör kendini göstermeye başladı.
Yemek turuna başlamadan önce Denizli’de gezilecek yerleri incelemenizi öneririz.
Yemek konusunda iddialı şehirlerimizden biri de Pamukkale Travertenleri’yle popüler hale gelen Denizli. Yöresel yemekleriyle adından sıkça söz ettiren Denizli mutfağını gelin birlikte inceleyelim…
DENİZLİ’NİN MEŞHUR YEMEKLERİ
- Çaput Aşı
- Arabaşı Çorbası
- Yen Böreği
- Biber Tatari
- Cızlama
- Cerpleme
- Hamur Dolması
- Patlıcan Kapama
ÇAPUT AŞI
İlk sırada Denizli’ye gidenlerin yemeden geriye dönmedikleri bir lezzet var. Çaput aşının adı kadar içeriği de şaşırtıyor; kuzu eti, baharatlar, pirinç ve asma yaprağı ile saatlerce emek verilerek yapılıyor. Denizli’nin bu meşhur yemeğini yemek için çevre illerden gelenler dahi var.
ARABAŞI ÇORBASI
Son derece özel olarak hazırlanan bu çorba, tam bir şifa deposu. Özellikle kış aylarında tercih edilen Arabaşı çorbasının malzemelerini de öğrendikten sonra neden bu kadar yararlı olduğunu anlayacaksınız. Yapımında av hayvanlarının eti ya da tavuk eti tercih edilir. Daha sonra acılı ekşili et suyuyla hamur yoğrulur ve pişirilir. Oldukça lezzetli olan Arabaşı çorbası, Denizli’nin vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.
YEN BÖREĞİ
Denizlililerin olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi de yen böreğidir. Börekten yemek mi olur demeyin, öncelileri sadece kahvaltıda yapılan börek, zamanla bu kategoriden çıkarak ana yemek sınıfına geçmiş. Denizli’de ne yenir sorusuna verilen cevaplar arasında muhakkak ilk üçte yerini alır.
BİBER TATARİ
Özel aromasıyla yemeklere farklı bir tat veren kale biberi ve patates, sarımsak, yoğurttan oluşan biber tatari Denizli’yle bütünleşmiş bir lezzet. ‘Kale biberi’yle yapılan bir tatar yemeği olan bu yemek restoranlarda yöresel bir lezzet olarak müşterilere sunuluyor. Hatta restorana gelen müşteriler et yemekleri yerine biber tatariyi tercih ediyor.
CIZLAMA
Cızlama, Denizli’de kahvaltıların vazgeçilmezi konumundadır. Rendelenmiş ve haşlanmış patateslerin hamur ile karıştırılarak fırında pişirilmesiyle yapılan bir lezzettir. Sabah saatlerinde bir kafe ya da restorana giderseniz cızlama yeme fırsatı bulabilirsiniz.
CERPLEME
Bu şehrin meşhur yemeklerini sıralarken Cerplemeyi unutmak olmaz. Denizlililer yöresel yemekleri arasında yer alan cerpleme, tavukla yapılan bir yemek fakat lezzet olarak bildiğimiz tavuk yemeklerinden oldukça farklı. Tavukların önce haşlanıp sonra una bulanarak yağda kızartılmasıyla yapılan yemek, haşlanan tavuğun suyuna salça eklenerek tavuklarla birlikte tekrar pişirilir.
HAMUR DOLMASI
Mantı severler sıkı durun sizi farklı bir lezzetle tanıştıracağız. Hamur dolması, size enteresan bir mantı deneyimi yaşatacak. Çünkü bildiğimiz mantıdan farklı olacak içine kavurma ve kıyma koyuluyor ve üzerine çökelek serpiştiriliyor.
PATLICAN KAPAMA
Denizliler patlıcana farklı bir soluk getirmiş. Uzun uzun dilimlenen patlıcanlar kızartılıp, kapamaya hazır hale getirildikten sonra tencereye koyulur. Ardından etler, yeşil biber, domates ve pirinçle tenceredeki patlıcanlara katılırlar. Patlıcanların onları sarıp sarmalamasının ardından yemeye hazır hale gelir.
2 yorum