Sadece gezilecek tarihi yerleri ile değil sofra kültürüyle de herkesi kendine çeken Mardin meşhur yemekleriyle hafızalara kazınıyor. Harika bir yemek kültürü bulunan kentin etli, sebzeli çeşitleri bulunduğu gibi lezzetine doyum olmayan şerbetleri de bir hali beğeniliyor. Tarihi gezi yerlerini gezerken yorulduğunuzda bu enfes yemeklerle yeniden enerji depolayabilirsiniz. Kuzu kaburga dolması sizi mest edecek lezzetlerden biri.
KUZU KABURGA DOLMASI
Özel bir iç harç hazırlanıyor ve kuzu kaburganın içerisine dolduruluyor. ardından kaburga dikilip fırına atılıyor. Saatlerce ateşte ağır ağır pişen bu lezzetin tadına doyum olmuyor. Herkesin damaklarını şenlendiren kuzu kaburga dolması Mardin’in meşhur yemeklerinden sadece birisi. Uzun yıllardır gelen turistler bu yemeği yöresel lezzetler arasında bulurken buradaki halk kuzu kaburga dolmasını mütemadiyen tüketiyor.
İÇLİ KÖFTE
Mardin’de yiyebileceğiniz meşhur yemeklerden biri de içli köfte oluyor. Kızartması ve haşlaması meşhur olan içli köftenin Mardin’de yapılanını da mutlaka tatmalısınız. Harika bir iç harçla yapılan köfte sosla servis ediliyor. Dileyen misafirler haşlama dileyenler ise kızartma tercih ediyor.
ALLÜCİYE
Papaz eriğinden ve etten yapılan yöresel bir yemek Allüciye. Tamamen Mardin’e özgü bir lezzet. Görüntüsüyle de damaklara lezzet veren yemek köfte ve parça etlerden yapılıyor.
INCASIYYE
Diğer bir adı Saray Yahnisi olan yemek eski zamanlardan beri yapılan hem tarihi hem de yöresel bir lezzet. Bir rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman her ilden bir yöresel yemek talep etmiş. Mardin de Incasiyye yemeği ile katılmış.
VİŞNE SOSLU SALATA
Her zaman yediğimiz salata malzemelerini ince ince doğrayan Mardinliler güzel bir sosla salatayı da yöreselleştirmişler. İçerisine vişne sosu ekleyerek muhteşem bir lezzet ortaya çıkartmışlar. Bölgede yemeklerin yanına tercih edilen vişne soslu salata farklı lezzetiyle gönüllere taht kuruyor.
SEMBUSEK
Mardin’in yöresel yemeklerinden biri de Sembusek oluyor. Elle açılan hamur içerisine yöresel bir harç konuluyor ve pişiriliyor. İç harcı çiğ kıyma, soğan ve baharatlardan oluşuyor. Sembusek Mardin’e özgü olarak taş fırında pişiriliyor. Lezzetini de veren taş fırın oluyor. Tabii ki yöresel baharatları da unutmamak lazım.
1 yorum