Orta Asya’nın en büyük şehri: Taşkent! Taşkent’in tarihi durakları

Orta Asya’nın en büyük şehri Taşkent, Orta Çağ döneminden kalma onlarca cami ve medreseye ev sahipliği yapıyor.

İpek Yolu’nun en önemli duraklarından

2009 yılında UNESCO tarafından kuruluşunun 2200. yılı kutlanan, İpek Yolu’nun en önemli duraklarından olan şehir, modern binalarının yanı sıra Orta Çağ döneminden kalma tarihi cami ve medreseleriyle de dikkat çekiyor.

Devlet muhafazasına alınan Taşkent’teki bu tarihi cami ve medreseler, her gün çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Seyyahların uğrak noktası

Eski Sovyet döneminde depo ve atölye amacıyla kullanılarak harabeye dönüşen tarihi yapılar, bugün seyyahların uğrak adresleri arasında yer alıyor.

Taşkent’in tarihine tanıklık edebileceğiniz rotalar:

Hazreti İmam Külliyesi

Orta Asya mimarisinin nadir örneklerinden Hazreti İmam Külliyesi, birçok tarihi yapıyı bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor ve Taşkent’e gelen seyyahların en çok ziyaret ettiği yerlerden biri durumunda.

Barakhan Medresesi

Külliyenin en eski yapılarından biri olan 16. yüzyıldan kalma Barakhan Medresesi, Orta Çağ’a özgü yapısı, mimarisi ve desenleriyle Semerkand’ın tarihi medrese ve camilerini andırıyor.

Kokaldaş Medresesi

Taşkent’teki en görkemli tarihi eserlerden biri olarak öne çıkan Kokaldaş Medresesi, başkentin eski şehir kısmında, Çarşu Meydanı’ndaki yüksek bir tepenin üzerinde yer alıyor. Medresenin girişinde solda cami, sağda kubbeli derslikler bulunuyor, ortada ise odalarla çevrili geniş bir iç avlu yer alıyor.

Abulkasım Medresesi

Taşkent’in merkezinde yer alan Abulkasım Medresesi, bölgenin yakın tarihinde inşa edilen en yeni medreselerden biri olarak öne çıkıyor. Orta Asya mimarisine uygun olarak büyük bir girişe sahip olan medrese, iki yanında kubbeli minarelerle dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir