Marmaris’in güneybatısında, Asarcık Tepesi’nin zirvesinde bulunan Amos Antik Kenti, 2024 yılı çalışmalarını tamamladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer başkanlığında yürütülen kazı ve koruma çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında destekleniyor.
Geleceğe uzanan projeler
2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kazı statüsüne alınan Amos, Marmaris Ticaret Odası (MTO), Marmaris Belediyesi ve özel sponsorların desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor. MTO sponsorluğunda antik kentte güvenliği artırmak için kamera ve fotokapanlar yerleştirildi. Ayrıca, arkeologların denetiminde 50 adet solar led projektörle antik kent aydınlatıldı.
Tekneleri ışıkla karşılayacak
MTO Başkanı Mutlu Ayhan, kurumlarının 30. yılı anısına Marmaris’e kalıcı bir eser kazandırmayı hedeflediklerini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:
“Amos Antik Kenti, Marmaris’te kültür turizminin öncüsü konumunda. Ören yeri statüsüne alınmasını umuyoruz. Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişiyle bu eşsiz kent, artık gece saatlerinde Marmaris Körfezi’ne giriş yapan tekneleri ışıklarıyla karşılayacak.”
Ayhan, Amos’un gelecekte gece müzeciliği uygulamaları için uygun hale getirilmesi adına çalışmalara devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Geçmişin izleri aydınlatılıyor
Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer, güvenlik ve aydınlatma çalışmaları sonrası antik kentin artık gece ziyaretlerine de açılabileceğini belirtti.
2019 yılında yüzey araştırmalarıyla başlanan kazılarda, Athena Tapınağı, kamusal sarnıç, nekropol alanı, antik yollar ve tiyatro sahnesi gibi yapılar ortaya çıkarıldı. Antik dönemde yemek hizmeti veren bir lokanta (thermopolium) ve depolama alanı olarak kullanıldığı düşünülen bölümler de keşfedildi.