Binlerce yıl öncesinden günümüze gelen Göbeklitepe son zamanların en gözde gezi adresi olarak Şanlıurfa’da sizleri bekliyor. Dünyanın dört bir yanından gezginleri kendine çeken Göbeklitepe harika bir atmosferle karşılıyor misafirleri. Buraya gelen herkes tepenin farklı ve insanı etkileyen bir atmosferi olduğunu belirtiyor. Tepede bulunan 12 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen tapınağın kullanımı üzeri örtülerek bitiriliyor. Şimdilerde dünyanın gözünü çevirdiği tapınak insanların elleriyle üzerini kapattığı bir yer olmuş. Dur durak bilmeyen kazı çalışmalarıyla burada on binlerce yıl öncesine ait yaşamlar aydınlatılmaya çalışılıyor. Şanlıurfa İl Kültür Turizm Müdürü ise bu yerin kazı çalışmalarının yüz yıl kadar sürebileceği görüşünde. Şu anda Göbeklitepe’nin sadece %10 gibi bir kısmı gün yüzüne çıkarılmış durumda. Kimsenin sırrını çözemediği ve hala aydınlatılmayı bekleyen %90 kısmı ise toprak altında gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor.
GÖBEKLİTEPE NEREDE BULUNUYOR?
Dünya tarihinin akışını değiştiren, UNESCO’nun koruma listesine giren Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda Örencik Köyü yakınlarında yer alıyor.
En önemli özelliği ise burada 12 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir tapınak olması. Buluntularda rastlanan yapılarda ortak özellik ise T biçiminde 10-12 dikili taşın yuvarlak planda dizilmiş olması. Aralarında ise taş duvarla örülmüş olması dikkat çekiyor. Buluntularda rastlanan haliyle merkezde ise iki büyük dikilitaş bulunuyor. Bu taşlar üzerinde ise insan, el, kol, çeşitli hayvan figürleri yer alıyor. Şekiller taşlara oyularak ya da kabartılarak işlenmiş. Bu şekillerin bir anlatım ifade ettiği çok açık ancak uzmanların bilgisi henüz bu işaretleri, bu anlatımları çözebilmiş değil. Hayvan motiflerinde ise boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, yaban ördeği ve akbaba en çok tasvir edilen türler olarak çıkıyor. Hayvanların çoğunun vahşi doğa canlısı olduğu göze çarpıyor.
GÖBEKLİTEPE’NİN GİZEMLİ DETAYLARI
İnsanlık tarihinin akışını ve bilgi kitaplarını değiştiren Göbeklitepe daha birçok detaylara sahip. Muhteşem buluntular ve yüzyılın arkeolojik buluntuları da Göbeklitepe Müzesi’nde sergileniyor.
Dönemindeki halkın toplandığı bir alan olmuş burası. Sadece ortaya çıkan kısmında bunu görmek mümkün. Bir tapınak, belki de bir pazar yeri olduğu düşünülüyor. Dikili taşlar üzerindeki işaret çözüldüğünde Göbeklitepe sırrı da çözülebilecek. Binlerce yıl bu yeri kullandıktan sonra üzerini kapatma gereğini neden duydular bu da bütün uzmanların araştırdığı diğer bir konu olarak bulunuyor.
Göbeklitepe’nin çevresinde de gezilecek seyir terasları bulunuyor. Göbeklitepe keşfedilmeden önce Şanlıurfa’daki yerli halk da burada hayvanlarını otlatır ve yılın belirli dönemlerin kısır hayvanlarını yedi kez tepe çevresinde gezdirerek keserlermiş. Atmosferiyle büyüleyen Göbeklitepe her zaman bir ibadet, inanç merkezi olmuş. 12 bin yıl öncesinde de insanları buraya tapınak inşa etmeye çeken her ne ise günümüzde de yine çekmeye devam etmiş. 30 yıl öncesine kadar hayvanlarını yılın belirli dönemlerinde burada kesen halk da bunu kanıtlıyor. Günümüzde ise muhteşem atmosferi solumak isteyen herkes Göbekiltepe’ye akın ediyor.